Geschiedenis Toverland


De magie van échte passie!

Attractiepark Toverland is een familiebedrijf vol passie en bezieling. Met ruim 860.000 gasten per jaar en 35 attracties en shows zijn we inmiddels een stevige speler binnen de Benelux. Onze missie, van waaruit wij alles doen, is: magische gelukservaringen creëren! Dat doen we al vanaf 2001. 

De kracht van magie

De magie van Attractiepark Toverland begon met een echt Nederlandse regenbui. Oprichter Jean Gelissen liep met zijn gezin door een recreatiepark. Toen daar een regenbui uitbrak, liep vrijwel het hele park leeg. Hij realiseerde zich hoe weersafhankelijk traditionele parken eigenlijk wel niet waren. Een gat in de markt zo bleek. Gelissen, tevens eigenaar van bouwbedrijf Gepla (Gelissen Plafonds), legde het idee voor aan zijn zus Caroline Kortooms, die op dat moment lerares in het basisonderwijs was.

Een ware betovering

Vol enthousiasme waagden ze samen de sprong in het diepe. Door het bezoeken van diverse parken en het luisteren naar de wensen van de toekomstige gasten, kreeg hun droom steeds meer vorm. Het park moest een eigen uniek gezicht krijgen, iets wat echt tot de verbeelding sprak. Het hoofdthema werd ‘Toveren’, de kracht van magie is immers tijdloos en universeel. Hun passie, het geloof in Toverland en doorzettingsvermogen zorgden dat de droom werkelijkheid werd.

Overdekte themawereld: Land van Toos

Op 19 mei 2001 openden voor het eerst de poorten van de magische wereld: Attractiepark Toverland. Het overdekte themagebied Land van Toos met de indoorachtbaan Toos-Express en een Oosterse zweefmolen, bleek meteen een groot succes te zijn. In het eerste jaar raakten zoveel gasten betoverd, dat al snel de plannen voor een tweede overdekt themagebied gesmeed werden.

De betoverende wereld: Wunderwald

In 2004 opende Wunderwald. Gasten konden hier een ritje wagen in de spectaculaire bobsleebaan of hun dag eindigen met een grote splash in de wildwaterbaan. Buiten vond een wereldprimeur op achtbaangebied plaats, de opening van de eerste motorachtbaan Booster Bike.

Ithaka

In 2007 strijkt de snelste, grootste en langste houten achtbaan van de Benelux in Toverland neer. Met deze spectaculaire achtbaan Troy zet het attractiepark zich definitief op de kaart en trekt het tevens steeds meer gasten van verder weg. Troy is met zijn 90 km per uur en ruim één kilometer lange baan de nummer 1 van menig achtbaanfan. In 2010 wordt het Griekse mythologische themagebied rondom Troy verder uitgebreid met het schommelschip Scorpios en de Paarden van Ithaka, waar onze jongste gasten een ritje per paard kunnen maken.

Toveren in het Toverhuis

Tegelijkertijd laat Toverland steeds meer zien dat ze inhaakt op haar hoofdthema toveren. Met de realisatie van haar unieke Toverhuis verrast het park kleine en hele grote kinderen. Met een toverstaf in de hand kunnen de bezoekers in het Toverhuis allerlei magische effecten en bewegingen in gang zetten.

Magische Vallei

In 2013 stroomt voor het eerst het betoverende water door Toverlands nieuwste themawereld Magische Vallei. Door het betoverende hoogstandje op thematiseringsgebied wordt het park ineens anderhalf keer zo groot. De nieuwe wereld wordt bewoond door het magische volkje de Dwervels. Magische Vallei omvat acht nieuwe attracties, waaronder de draaiende achtbaan Dwervelwind en de 450 meter lange wildwaterbaan Djengu River. Bezoekers reageren enthousiast op de betoverende werking van de Magische Vallei. Toverland mag meerdere internationale onderscheidingen voor dit nieuwe parkdeel in ontvangst nemen, met als mooiste bekroning de Zoover publieksprijs voor ‘Leukste attractiepark van Nederland’.

Testrijders gezocht

De nieuwe bobsleebaan Maximus’ Blitz Bahn wordt in 2015 geopend. De zoektocht naar de snelste bobrijder ooit wordt gestart. Bezoekers kunnen in de volledig gethematiseerde wachtrij, het huis van uitvinder Maximus Müller, zijn recente uitvindingen bewonderen. Speciaal ter gelegenheid van de nieuwe bobbaan werd de themawereld Wunderwald in Oostenrijkse stijl gethematiseerd inclusief een nieuwe Biergarten. Aan het einde van het jaar opent tevens de door vier geesten bewoonde, Oosterse zweefmolen Djinn.

Discover your own magic

Een bezoek aan Toverland is magischer dan ooit. In 2018 opent het nieuwe entreegebied Port Laguna en het nieuwe themagebied Avalon. Bezoekers kunnen hun eigen magie ontdekken door zélf te toveren in Port Laguna, op zoek te gaan naar de bron van het eeuwige leven in boatride Merlin’s Quest of de spectaculaire wing coaster FÄ“nix te berijden. Met deze uitbreiding wordt het park wederom anderhalf keer zo groot. De nieuwe gebieden worden tot ver over de landsgrenzen gewaardeerd: Toverland mag maar liefst 9 internationale awards in ontvangst nemen, waaronder de European Star Award voor Beste Attractiepark.