Geschiedenis van de Efteling

 

1933

Kapelaan Rietra en Pastoor De Klijn pakken het plan op

een sportpark aan te leggen.

   

1935

Op 19 mei wordt R.K. Sport- en Wandelpark officieel geopend. Dit park bestaat dan uit een hoofdvoetbalveld, twee oefenvelden en een speelweide.

  

 1936

Naast het sportpark is nu een speeltuin met onder andere een draaimolen, een hoge glijbaan, een kabelbaan en een echte ponybaan.

  

 1937

De stichtingsakte van stichting “Sportpark” wordt opgemaakt. Het sportpark beslaat dan 12,00 ha.

  

 1949

Tentoonstelling De Schoen ’49 is de aanzet tot de uitbreiding van het sportpark. De poort die voor deze tentoonstelling wordt gebouwd zal jarenlang dienst doen als toegang tot het sportpark en de latere Efteling. Voor de uitbreidingsplannen wordt veel grond aangekocht.

  

 1950

De stichting Natuurpark de Efteling wordt opgericht. De stichting heeft als doel: “De lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoners der gemeente Loon op Zand en de bevordering van het toerisme naar en binnen de gemeente, een en ander in katholieke geest”. Op 25 augustus gaat de eerste spade de grond in voor een grote vijver. Verder worden er in dit jaar paden, parkeervelden, tennisbanen en sportvelden aangelegd. De eerste directeur, drs. H. Peeters Weem, komt op 1 november 1950 in dienst.

  

 1951

Op 11 mei is de officiële opening van het Theehuis en van de vernieuwde speeltuin met zo’n 16 verschillende soorten speeltoestellen. Er passeren zo’n 50.000 bezoekers de poort.

  

 1952

Op 31 mei wordt het Sprookjesbos geopend. Op de 65 ha. natuur die de Efteling dan omvat zijn waterpartijen, een speeltuin, tennis- en voetbalvelden en tien sprookjes gerealiseerd. De sprookjes van het eerste uur zijn: het Kasteel van Doornroosje, Sneeuwwitje en de zeven Dwergen, de Kikkerkoning, de Magische Klok, de Chinese Nachtegaal, de Sprekende Papegaai, Langnek, de Kabouterhuisjes, de Put van Vrouw Holle en de Kleine Boodschap. Anton Pieck tekent de ontwerpen en laat deze door Peter Reijnders technisch tot leven brengen. Er komen dan 222.941 bezoekers en een toegangskaartje kost dan 80 cent (€ 0,36).

  

 1953

Het Café-Restaurant, het zwembad en de roei- en kanovijver worden opengesteld. In het Sprookjesbos krijgt het kasteel bewoners: Doornroosje, de slapende koks en de schildwacht doen hun intrede. 411.671 bezoekers zien de Rode Schoentjes dit jaar voor het eerst dansen.

  

 1954

Naast het Anton Pieckplein (met een souvenirshop, poppenkast, pomp en poorten) wordt het Kinderspoor met traptreintjes in gebruik genomen.

  

 1955

Hans en Grietje verrijken het Sprookjesbos en de Kip legt haar eerste eieren.

  

 1956

De Stoomcarrousel wordt in gebruik genomen en in de Speeltuin wordt Ezeltje strek je op zijn voetstuk gestald. Het aantal bezoekers is inmiddels opgelopen tot ruim 700.000 per jaar.

  

 1958

De Vliegende Fakir zweeft op zijn vliegend tapijt van de ene toren naar de andere.

  

 1959

Holle Bolle Gijs, de vriendelijke schrokop, doet zijn intrede. Gijs als papierverslindende attractie krijgt wereldfaam.  

 

 1960

Het huisje van de grootmoeder van Roodkapje wordt in het Sprookjesbos gebouwd en uit de Betoverde Eend komen de eerste verrassingseitjes.

 

 1966

De Indische Waterlelies, een sprookje geschreven door Koningin Fabiola van België, wordt in de Efteling werkelijkheid. Het Waterorgel wordt in een voormalige schuilloods bij de Stoomcarrousel in gebruik genomen.  

 

 1969

De eerste stoomtrein met locomotief Aagje rijdt op het ‘Miniatuur Stoomtreintraject no. 1’ door het park.  

 

 1971

Het Diorama, een driedimensionale ‘Pieckeriaanse’ miniatuurwereld, kan aanschouwd worden.

  

 1972

De Efteling ontvangt de Pomme d’Or, de eerste grote internationale onderscheiding, voor haar opzet, originaliteit en recreatieve functie. In een vleugel aan de Stoomcarrousel kan het publiek voorstellingen zien in het Victoriaans Theater.

  

 1973

De Wolf en de zeven Geitjes worden de nieuwe bewoners van het Sprookjesbos. In Rijsportcentrum “Duyksehoef”, een overdekte manege aan de rand van de Efteling, kunnen paardenliefhebbers hun hart ophalen.

  

 1974

Stoomlocomotief Moortje komt Aagje versterken op een verlengde spoorlijn met wissels. Eén van de stopplaatsen is een nieuw station op de St. Nicolaasplaets. In het Kabouterdorp brengt een kabouter in een holle boom zijn muziek ten gehore.

  

 1978

Het Spookslot opent krakend de zware deuren. Het recordaantal bezoekers van 1.449.078 wordt genoteerd en de 25-miljoenste bezoeker vanaf het ontstaan van de Efteling verwelkomd.

  

 1979

De Chinese Nachtegaal maakt plaats voor Draak Lichtgeraakt, die met rokende neusgaten de schat bewaakt. De Stoomlocomotieven Aagje en Moortje krijgen er een Neefje bij.

 

1980

Het Sprookjesbos, waarin het Kabouterdorp een uitbreiding ondergaat, krijgt concurrentie van 24 radiografisch bestuurbare bootjes die op de Vonderplas varen.

  

 1981

Het park wil méér zijn dan Sprookjesbos alleen. De Python, een stalen achtbaan, blijkt vanaf de eerste dag een doorslaand succes en de veertig bootjes van de Gondoletta kiezen het ruime sop. Spelletjes kunnen gespeeld worden in de Game Gallery.

  

 1982

De Halve Maen, een schipschommel van gigantische afmetingen, is spannend voor jeugd van acht tot tachtig.  

 

 1983

Meer dan 2.000.000 bezoekers in de Efteling (een nieuw record) proberen in de wildwaterbaan Piraña het pak droog te houden.

  

 1984

Carnaval Festival, een creatie van Joop Geesink, biedt de gasten een vrolijke rondrit door de wereld. De koggenmolen Polka Marina en de T-Fordjes van d’Oude

 Tuffer vermaken jong en oud.

  

 1985

De ijselijk snelle Bobbaan wordt aan het aanbod van attracties toegevoegd. Prinses Juliana werpt de eerste munt in de Wensbron.

 

1986

Fata Morgana, de ‘Verboden Stad’, wordt geopend. Bezoekers beleven er een uitzonderlijk Arabisch avontuur, gebaseerd op de ‘Sprookjes van 1001 Nacht’. ‘Interkosmos’, een Russische ruimtevaarttentoonstelling, geeft bezoekers de mogelijkheid echt maanzand te bekijken.

  

 1987

Meer dan 300.000 tulpenbollen vormen een bloemenzee van 50.000 m2. Bezoekers bekijken de Efteling vanuit de Pagode, de vliegende Thaise tempel, vanaf 45 meter hoogte.

  

 1988

De Trollenkoning voorspelt vanaf zijn troon in het Sprookjesbos de toekomst. Monsieur Cannibale laat de bezoeker ronddraaien in zijn kookpotten.

  

 1990

Het Volk van Laaf vestigt zich na een onderaardse zwerftocht van miljoenen jaren bovengronds in de Efteling. Zij bouwen er hun eigen dorp. Het jaarthema Rusland is tot in details uitgewerkt.

  

 1991

De Pegasus, een houten achtbaan met een nostalgisch karakter, sluit aan op het jaarthema voor 1991: The Fifties. In juli en augustus vormt het Groot Efteling Zomercircus een aparte attractie. De Efteling ontvangt haar 50-miljoenste bezoeker sinds 1952.  

 

 1992

De Efteling bestaat 40 jaar en viert dat met een tentoonstelling en een expositie over Anton Pieck. Officiële opening van het Efteling Hotel Kaatsheuvel. In de zomer biedt het park de Zomer IJsshow; een tijdelijke kunstijsbaan van 300 m². Het park ontvangt de Applause Award. Met deze hoge toeristische onderscheiding van de International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA) mag de Efteling zich twee jaar lang het beste park ter wereld noemen.

 

 1993

Droomvlucht, een ‘Zweefvucht door de Wereld van Dromen en Sprookjes’, laat menig bezoeker kennismaken met Koning Oberon en zijn betoverende Elfjes.

 

 1994

In ‘Showtime met Pardoes’ beleeft de kleine Efteling-tovernar sprankelende avonturen. De populaire Vlaamse kinderhelden ‘Samson & Gert’ treden in de Efteling op.  

 

 1995

De achttien holes van het Efteling Golfpark en het karakteristieke Clubhuis worden officieel geopend. Voor de jongste bezoekers krijgt het park het Kleuterhof en Kinder Avonturen Doolhof. Samson & Gert treden wederom op in het Zomertheater. De 100-ste geboortedag van Anton Pieck resulteert in de eerste Efteling Anton Pieck Prijs; een sprookjeswedstrijd onder basisscholen in Nederland en Vlaanderen, een overzichtstentoonstelling en een televisiedocumentaire.  

 

 1996

De Efteling neemt het ‘Huis van de Vijf Zintuigen’, een spectaculair nieuw entreegebouw in gebruik. Ook wordt Villa Volta geopend, gebaseerd op een oude legende, waarvan de bezoekers ondersteboven raken. In het Efteling Theater staat een betoverende, eigen productie op de planken: de Sprookjesshow. Samson & Gert treden weer op in het openluchttheater. Voor de eerste maal in de Efteling: de Zeven Mijls Zomer: in juli en augustus is het park geopend van 10.00 tot 22.00 uur. De 60-miljoenste bezoeker sinds 1952 wordt dit jaar feestelijk ontvangen.

 

 1997

De Efteling viert haar 45e verjaardag onder de noemer ‘Dé Traktatie van het Jaar’! Naast speciale maandtraktaties, worden bezoekers getrakteerd op extra lange openingstijden en veel live entertainment, zoals de Sprookjesshow, Samson & Gert en het amusementsdiner familie Vermeer. De 65-miljoenste bezoeker wordt ontvangen.

  

 1998

De attractie Vogel Rok wordt geopend. Dit is een supersnelle achtbaan door het mysterieuze duister. Het Sprookjesbos wordt uitgebreid met de Reus & Klein Duimpje en Repelsteeltje. Er is een spiksplinternieuwe Sprookjesshow in het Efteling Theater. Tijdens de Zeven Mijls Zomer is de Efteling weer extra lang geopend: tot 21.00 uur.  

 

 1999

De Efteling is in in 1999 ‘de Schatkamer van de Sprookjes’. Het Sprookjesbos staat volop in de schijnwerpers: het paleis van de keizer uit de Chinese Nachtegaal, de herberg uit Ezeltje strek je, Tafeltje dekje, Knuppel uit de zak en het kasteel van de stiefmoeder van Sneeuwwitje krijgen er een plaatsje. De Stoomtrein rijdt langs een nieuw stationnetje waar vele bekende Efteling-figuren wachten op de trein. De Efteling maakt een start met de verdeling van het park in vier rijken: het Marerijk, het Reizenrijk, het Ruigrijk en het Anderrijk. De Efteling opent haar poorten voor het eerst voor de Winter Efteling.

  

 2000

Het jaarthema ‘De Mooiste Momenten beleef je wéér in de Efteling’ benadrukt het belang dat de Efteling hecht aan de beleving door haar bezoekers. De Efteling opent de Pardoes Promenade en Efteling Brink. De traptreintjes van het Kinderspoor worden helemaal in ere hersteld. Behalve Eftelinggastheer Pardoes, begroet ook Pardijntje de bezoekers dit seizoen in levenden lijve. De tweede Winter Efteling overtreft het succes van de eerste editie: 263.000 gasten bezoeken het park in winterse sferen.

 

2001

Sterren stralen in de Efteling als nooit tevoren! Entertainment speelt dit jaar de hoofdrol. Bekende sterren uit de bekroonde Sprookjesshow zullen dagelijks stralen in het Efteling Theater. Nieuw dit seizoen zijn de internationale sterren, die worden binnengebracht voor de spectaculaire ‘Efteling on Ice’- show, die het hele seizoen drie tot vier keer per dag wordt opgevoerd. Aan het eind van het seizoen mag de Efteling voor deze productie een tweede Big E-award in ontvangst nemen. In de maanden juli en augustus brengt de Efteling zeven Efteling Zomeravonden vol muziek en entertainment. In de loop van het jaar krijgt de beeldschone Raponsje een plekje in het Sprookjesbos. De derde Winter Efteling wordt door 270.000 bezoekers bezocht.

 

 2002

De Efteling bestaat 50 jaar en viert dat met een bruisende feestagenda. De twee grootste cadeaus zijn de nieuwe attractie PandaDroom die in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds tot stand is gekomen én het nieuwe Efteling Theater, waarin de Wonderlijke Efteling Show i.s.m. Wentink Events op de planken wordt gezet met de wereldberoemde magiër Hans Klok in de hoofdrol. Andere bijzondere jubileumactiviteiten zijn een jubileumtentoonstelling, een documentaire en het boek ‘Efteling, Kroniek van een Sprookje’ waarin de 50-jarige historie wordt verteld. Bovendien geeft PTT Post een serie herdenkingspostzegels uit en wordt de Efteling Anton Pieck Prijs weer georganiseerd, waarbij alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen worden uitnodiging om een origineel sprookjesboek te maken met als thema ‘Het is feest in het Sprookjesbos’. Tenslotte staan ook de succesvolle zeven Zomeravonden weer op de kalender.

  

 2003

Het Efteling-seizoen ademt de sfeer uit van de vier jaargetijden. In het voorjaar trapt de Efteling af met tal van lenteactiviteiten, zoals het Zandsculpturenfestival Sprookjesstrand. Er is extra aandacht voor de rijkelijk aanwezige flora en fauna en er wordt een Suske & Wiske-weekend georganiseerd. Na de inmiddels traditionele Efteling Zeven Mijls Zomer worden onder andere het vernieuwde Anton Pieckplein, uitgevoerd in de typische Anton Pieck-stijl, en de foyer en theaterrestaurant van het Efteling Theater geopend. De vernieuwde Wonderlijke Efteling Show, met magiër Christian Farla, Nederlands kampioen in 1999 en 2001, staat weer op de planken van het Efteling Theater. De show wordt beloond met de derde Big E Award (internationale prijs voor de beste show in een attractiepark) van de IAAPA, de overkoepelende organisatie van attractieparken. De winter is voorbehouden aan de lustrumviering van de Winter Efteling; in deze vijfde editie wederom veel hartverwarmend entertainment en winterpret. Tot slot slaat de Efteling een nieuwe weg in: de avondvullende familiemusical Doornroosje staat op de planken van het Efteling Theater.

  

 2004

De vier seizoenen staan wederom centraal in de Efteling. In het voorjaar krijgen de bezoekers de lentekriebels. Het groen in het park ontluikt en de bloemen in de vele perken en bakken geven hun geuren en kleuren prijs. Daarnaast zijn er diverse lenteactiviteiten. Zo krijgen de Ganzenfanfare en een sprookjesachtige eenhoorn een plaatsje in het park en wordt op vrijdag 17 april de leukste opa of oma van Nederland gekozen. De Efteling opent ook het nieuwe Efteling Museum, vol oude Efteling-attributen en er is extra aandacht voor het groen in het park. In het Efteling Theater staat de Wonderlijke Efteling Show met magiër Christian Farla weer dagelijks op de planken en speciaal voor de kleintjes wordt ´het Sprookjesfeest´ opgevoerd in het Openlucht Theater in het Sprookjesbos. Tijdens de Efteling Zeven Mijls Zomer zijn er weer zeven Zomeravonden met elk een eigen thema. De Efteling introduceert de Efteling DroomDagen. Bij deze meerdaagse arrangementen kunnen gasten hun bezoek aan de Efteling combineren met een overnachting in de omgeving van het park. Het Efteling Hotel krijgt twee nieuwe themasuites en er kan worden getrouwd. Ook is de nieuwe Efteling-internetsite gelanceerd. Tot slot staat er in de avonduren een nieuwe, avondvullende musical op de planken van het theater.

 

2005

De Efteling is begonnen aan de bouw van een nieuwe attractie die in 2006 zijn poorten gaat openen. De naam van deze attractie zal zijn: De vliegende Hollander. Voor foto's kun je gaan naar het Foto menu van Eftel-site.nl

 

2006

Opening attractie vliegende Hollander uitgesteld

De Attractie die op 1ste paasdag zou gaan openen heeft door de complexiteit

een vertraging opgelopen.

De attractie zal pas openen begin 2007

Door een fout in het takelsysteem is er besloten de attractie pas in 2007 te openen

 

2007

1 April 2007 De nieuwe attractie: De Vliegende Hollander is geopend.

Ook zijn er dit jaar aanpassingen gedaan tijdens het wachten in de Vogelrok .

Feest: 19-02-2007 Eftel-site.nl bestaat 6 jaar!!

Tegenslag de Vliegende Hollander lees hieronder het persbericht:

PERSBERICHT: Efteling sluit tijdelijk De Vliegende Hollander 13/9/2007

De Efteling is niet tevreden over de bedrijfszekerheid van haar nieuwste attractie. Deze kampt sinds de opening op 1 april 2007 met storingen. Door het intensieve gebruik gedurende de zomerperiode, waarin het park extra lang geopend was,  liep het aantal storingen verder op. De directie heeft daarom besloten de attractie te sluiten en tijd te nemen om de oorzaak grondig te onderzoeken en op te lossen. Onduidelijk is hoe lang de werkzaamheden aan de attractie zullen duren. De Vliegende Hollander zal in ieder geval gedurende dit seizoen en ook tijdens de Winter Efteling niet geopend zijn.

 

Uit onderzoek dat de afgelopen maanden buiten openingstijden is gedaan, werd duidelijk dat het probleem veroorzaakt wordt door de ketting die de sloepen buiten door het water trekt. Deze ketting ligt onder water, wat het onderzoek bemoeilijkt.”De attractie is uitgebreid getest en goedgekeurd door de onafhankelijke keuringsinstantie Det Norske Veritas (DNV), onder toeziend oog van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De veiligheid is niet in het geding.” aldus Olaf Vugts, directeur Marketing en Development. “Na lang beraad hebben we moeten besluiten om de attractie tijdelijk stil te leggen. Dat is voor de bezoekers wel zo duidelijk. Een moeilijke, maar weloverwogen beslissing.”

 

2008

De 50e verjaardag van de Fakir. De jarige Fakir wordt extra in de bloemetjes gezet met een eigen Efteling Tulp. Eveneens in het voorjaar ontvangt het Efteling Hotel haar miljoenste bezoeker en wordt Bart de Boer de nieuwe directievoorzitter. De Indische Waterlelies van Koningin Fabiola is veruit het meest geliefde Efteling-sprookje. Op 21 juli lanceert de Efteling haar eigen radiostation, Efteling Radio. In september vinden de eerste opnames plaats van de nieuwe tv-serie TiTaTovenaar, wordt de eerste steen gelegd van Efteling Bosrijk en gaat The Sound of Music in première, de grootste musicalproductie ooit in Theater de Efteling. In het najaar start de eerste rondreizende theatervoorstelling van Sprookjesboom. In december gaat de tiende editie van de Winter Efteling van start met de hartverwarmende avondshow MidwinternachtsDroom.

 

2009

In het Sprookjesbos presenteert de Efteling het 26ste sprookje: Assepoester. In Ruigrijk wordt gebouwd aan een nieuw station voor de Stoomtrein, Station De Oost. Het nieuwe station met horeca opent aan het einde van het jaar voor het publiek, evenals de nieuwe verblijfsaccommodatie Efteling Bosrijk. In mei start de Efteling het Sprookjes Mysterie, een zoektocht naar zeven 'verdwenen sprookjeselementen'. De attributen, waaronder de schatkist van de Draak en het mandje van Roodkapje, liggen verspreid door heel Nederland. Verder doet de Efteling in 2009 een bouwaanvraag voor Raveleijn, evenementenlocatie annex kantorencomplex.

 

 

2010

Eind 2009 werd de houten achtbaan Pegasus gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe houten tweelingachtbaan Joris en de Draak. De nieuwe attractie opent op 1 juli 2010. Tevens krijgt het een nieuwe bewoner, namelijk de Sprookjesboom, tussen het Meisje met de Zwavelstokjes en de Vliegende Fakir. In het najaar staat in Theater de Efteling de musical Kruimeltje op de planken, de eerste coproductie met Rick Engelkes Producties.

 

 

2011

Op 8 april 2011 presenteert de Efteling Raveleijn, een mysterieuze stad die het decor vormt voor een spectaculaire parkshow met paarden en echte raven. De enorme openluchtarena biedt plaats aan 1200 bezoekers en aan het nieuwe thema-restaurant ‘Het Wapen van Raveleijn’. Raveleijn is multimediaal met een TV serie, het boek van Paul van Loon en een speciale online game. Eind juli opent het Efteling Hotel haar 21e themasuite, gebaseerd op het eeuwenoude sprookje van Roodkapje, krijgen de suites een restyling en wordt de buitenkant van het imposante gebouw voorzien van nieuwe buitenverlichting. Op 9 oktober gaat de musical Droomvlucht in première in Theater de Efteling. De musical is gebaseerd is op de succesvolle attractie uit de Efteling. De Winter Efteling betovert haar bezoekers met indrukwekkende illusies na zonsondergang en voor het eerst wordt Oud & Nieuw met spectaculair vuurwerk gevierd in het park.

 

2012

  • Aquanura
  • Polles Keuken
  • Loeki verdwijnt, herintroductie Jokie in Carnaval Festival, Jokies Wereld vervangt Het Valies
  • De Nieuwe Kleren van de Keizer

 

2014

  • Tiende directeur: Fons Jurgens
  • Groot onderhoud Piraña, nieuw wandelpad en waterspuwers
  • Grote verbouwing Het Witte Paard
  • De Sprookjessprokkelaar

 

2015

  • Baron 1898
  • Verbouwing Game Gallery
  • Groot onderhoud Indische Waterlelies, nieuwe programmering show
  • Ton van de Ven overlijdt

 

2016

  • Pinokkio
  • Sprookjessprokkelaarprieel
  • Kapitein Gijs verplaatst naar Ruigrijk
  • Groot onderhoud Hans en Grietje en Roodkapje nieuw huisje

 

2017

  • Vakantiepark Efteling Loonsche Land
  • Parkmuziek van René Merkelbach
  • Symbolica

 

2018

  • Operatie Python: Demontage van oude en opbouw van nieuwe baan
  • Virtuele Droomvlucht
  • De Magische Kijker, Interactief Podium en Kniesoor

 

2019

  • Nieuwe Tuffer
  • Heropening Kogeloog (horeca)
  • Vernieuwde scènes Azië en Afrika in Carnaval Festival
  • De Zes Zwanen
  • Fabula vervangt PandaDroom

 

2020 

  • Dit was een slecht jaar voor de Efteling vanwege Covid 19 is de Efteling maanden dicht geweest omdat de maatregelen zo waren dat ook de Efteling de deuren moest sluiten om Covid 19 onder de duim te kunnen krijgen.
  • Waar altijd de bobbaan gestaan heeft staat nu Max & Morritz

 

2021

  • Opening Nest
  • Ook dit jaar had Efteling last van maatregelen Covid 19
  • Sluiting voor Avonturen Doolhof en

    Monsieur Cannibale

 

2022

  • Efteling 70 jaar
  • Opening: Archipel en Sirocco. Voorheen Avondurendoolhof en Monsieur Cannibale
  • pop-up sprookje Efteling wonderland
  • 16uur elke dag feest moment met muziek over het hele park

 

2023

  • Begonnen met de bouw van Efteling Grand Hotel
  • Begonnen met de bouw van Dance Macabre
  • Het Panorama Restaurant heet vanaf heden restaurant Kashba
  • Vanwege faillissement van Byldis Prefab B.V. uit het Brabantse Veldhoven zal Efteling Grand Hotel later openen dan de planning was 
  • Groot onderhoud op verschillende plaatsen in sprookjesbos zoals: Herautenplein en Doornroosje
  • Aanpassing op Parkeerplaats P1 om parkeerplaatsen te vergroten en het uitrijden te verbeteren wordt in stappen uitgevoerd.