Nieuws pretparken

Februari 2024

Ouwehands Dierenpark gaat voor meer entertainment

Ouwehands Dierenpark gaat voor meer entertainment

Ouwehands Dierenpark werkt hard aan het bereiken van haar doelstellingen. Een belangrijke doelstelling is natuurbeschermingseducatie aan haar gasten. Hiervoor verrijkt Ouwehands Dierenpark in 2024 haar aanbod van beleving voor alle doelgroepen in de vorm van edutainment.

 

Entertainment met een doel

Door onder andere belevingsvol entertainment met een educatieve boodschap (edutainment) wil Ouwehands Dierenpark haar gasten iets bijbrengen over de dieren en de natuur. Het park gelooft dat men zich door een sterkere beleving middels edutainment na het bezoek nog meer wil inzetten voor natuurbescherming. Door de inzet van meer edutainment in het park in de vorm van een extra familieshow en een andere vorm van parkacts vanaf het voorjaar van 2024 wil Ouwehands Dierenpark nog betere resultaten boeken bij het behalen van deze doelstelling.

 

Nieuwe gezichten

Ouwehands Dierenpark wil blijven vernieuwen en investeert in een splinternieuw theater dat wordt gebouwd op de oude vertrouwde plek naast het Jungle restaurant. Hier zal vanaf het voorjaar een nieuwe show met nieuwe karakters te zien zijn. Vanaf dat moment maak je kennis met Lynn en Jay. Zij nemen je mee in een interactieve familieshow en zullen met regelmaat te vinden zijn in het park bij de reuzenpanda’s en de koala’s.

 

Terug uit China

Bamboo Bill vertrok op 27 september 2023 naar China. Geïnspireerd door het vertrek van pandajong Fan Xing hoorde deze avonturier de roep van de natuur om zich weer buiten de poort van Ouwehands Dierenpark in te zetten voor natuurbescherming. Maar uit het oog is niet uit het hart. Bamboo Bill keert vanaf dit voorjaar weer terug en is te zien in een nieuwe show in een nieuw theater in RavotAapia. Met zijn goede vriend Jungle Jack aan zijn zijde.

 

Avonturiers op avontuur

De avonturiers die jarenlang het gezicht waren in het dierenpark, en zeer gewaardeerd werden door de bezoekers, kom je nog tot en met 29 maart tegen. Daarna trekken ook karakters Prairie Pip en Mountain Mike de wijde wereld in. Ouwehands Dierenpark is de avonturiers ontzettend dankbaar voor hun jarenlange betrokkenheid bij het mooie park en de dieren en voor alle gasten die zij verblijd en verrijkt hebben met hun oneindige kennis over de diersoorten, de natuur en de bescherming ervan.  

 

Nu nog Koning Winter

Wie de afgelopen maanden in Ouwehands Dierenpark is geweest, heeft zeker Koning Winter voorbij zien komen. De familieshow over de wintertijd is nog te zien tot en met 25 februari 2024. Vanaf 26 februari zal er in het park op meerdere plekken hard gewerkt worden aan het creëren van extra beleving voor de gasten van Ouwehands Dierenpark. Houd onze website en social mediakanalen in de gaten voor updates over het nieuwe entertainment van 2024!

Lees meer »

Efteling Grand Hotel gaat de hoogte in

Het Efteling Grand Hotel gaat de hoogte in en daarmee worden de eerste contouren van het gebouw zichtbaar. Vanochtend werden met behulp van een grote rupskraan de eerste prefab gevelelementen van het grootste hotel binnen de Wereld van de Efteling geplaatst. De ruim 350 voorgefabriceerde onderdelen, welke variëren in gewicht van 3.000 tot 30.000 kilo, worden de komende maanden op de bouwplaats gemonteerd. Van begane grond tot aan het dak wordt 5.400 m² aan prefab gevelelementen geplaatst.

 

 

Nicole Scheffers, Directeur Park & Resorts: “Na een langere aanloopperiode van voorbereiding ben ik blij dat we nu vooruit kunnen met de bouw. Er is achter de schermen heel hard gewerkt om nu vlot te kunnen doorpakken zoals we dat voor ogen hadden. Ik ben trots dat onze gasten eindelijk kunnen zien hoe bijzonder het Efteling Grand Hotel gaat worden.”

 

Het Efteling Grand Hotel wordt in de komende maanden etage voor etage vanaf de begane grond tot aan het dak als een soort puzzel in elkaar gezet. De prefab gevelelementen komen aan op de bouwplaats inclusief stucwerk, gevelkozijnen, ramen en deuren. Na het plaatsen van de gevelelementen op de begane grond en de vloeren van de eerste verdieping kan direct gestart worden met de ruwe afbouw aan de binnenkant.  

 

Efteling Grand Hotel

Het grootste hotel binnen de Wereld van de Efteling krijgt 7 etages en wordt 106 meter breed. Het Efteling Grand Hotel krijgt 140 hotelkamers en suites met in totaal 644 bedden. Daarnaast krijgt het nieuwe hotel een zwembad met spafaciliteiten, 2 restaurants en 2 souvenirwinkels met een totaaloppervlakte van 450 m². De winkels en restaurants zijn toegankelijk voor zowel hotel- als parkbezoekers. Het Efteling Grand Hotel opent naar verwachting in 2025.

Lees meer »

Cheetawelpjes geboren in Safaripark Beekse Bergen

Een cheeta in Beekse Bergen is in de ochtend van 11 februari bevallen van haar eerste nestje. De moeder en twee welpjes maken het goed.

 

Hoofd dierenverzorger Christian Meurrens vertelt: "De cheetavrouw Daria is eind oktober vanuit Frankrijk naar het Safaripark gekomen in het kader van het managementprogramma. Een kleine vier maanden na aankomst zijn er al welpjes! En dan te bedenken dat de dracht ongeveer drie maanden duurt. Een mooie aanwinst!"

 

Het nestje bestond oorspronkelijk uit drie welpjes. "Jammer, maar het is het niet uitzonderlijk dat één welpje het niet overleeft bij de eerste worp. Zo'n eerste bevalling duurt toch wel wat langer en waarschijnlijk is daar iets misgegaan" aldus Meurrens.

 

De cheeta's zitten de komende weken nog in het binnen verblijf. Meurrens: "De jonge cheeta's zijn, in tegenstelling tot veel andere diersoorten, niet snel in staat om op eigen kracht de buitenwereld te verkennen. Over ongeveer een week gaan de oogjes open. Het duo moet ook eerst groeien, zodat ze sterk genoeg zijn voor de buitenwereld. Na een medische check en ontworming, komen we ook achter het geslacht van de welpjes."

 

De jongen zijn geboren in het verblijf op de wandelsafari tegenover het hyenaperk bij de olifantenvallei.

 

Stamboekhouder managementprogramma

Beekse Bergen is de stamboekhouder van het Europese managementprogramma van de cheeta's. Curator Lars Versteege: "Als coördinator van het managementprogramma hebben we de belangrijke taak om genetisch goede dieren bij elkaar te zetten, zodat we een gezonde reservepopulatie hebben in Europese dierentuinen. We zijn ontzettend blij met deze twee gezonde welpjes."

 

Enkele weken geleden vond er in het kader van hetzelfde managementprogramma een cheetaruilplaats met Burgers' Zoo. Versteege: "We hebben gezien dat het klikt tussen die twee, maar of het daadwerkelijk tot een nestje leidt... Dat kunnen we pas met zekerheid zeggen als het zover is."

 

Bedreigingen

Met amper 7000 cheeta's in het wild, is de diersoort erg kwetsbaar. Wanneer er geen actie wordt ondernomen, is er een zeer groot risico dat de soort snel uitsterft.

 

Meurrens: "Deze katachtige heeft met ontzettend veel bedreigingen te maken. Al zijn de grootste bedreigingen wel het verlies van de natuurlijke leefomgeving en mens-dierconflicten. Ongeveer 75 procent van alle cheeta's leeft buiten beschermde gebieden en komen vervolgens in conflict met veeboeren en dat heeft zo zijn consequenties voor de cheeta's."

 

Stichting Wildlife

Beekse Bergen steunt, via Stichting Wildlife, Cheetah Conservation Botswana (CCB). In Botswana leeft de op één na grootste cheetapopulatie in het wild. De organisatie zet zich op verschillende manieren in om de cheeta te beschermen, dat doen ze middels natuureducatie en wetenschappelijk onderzoek naar de diersoort. Ook werken ze samen met de lokale boeren: CCB neemt een deel van de zorg op zich van de honden die het vee bewaken.

Lees meer »

Padellen voor Villa Pardoes - Inschrijvingen geopend!

Heb je zin om je op een bijzondere manier sportief in te zetten samen met vrienden, familie, buren of collega’s? Dan hebben we een unieke kans voor jou! 


Na de eerste succesvolle editie in 2023, vindt er in de week van 22 maart tot en met 29 maart de tweede editie plaats het landelijke toernooi “Padellen voor Villa Pardoes”. Verschillende padel locaties in Nederland stellen hun baan beschikbaar waarbij het inschrijfgeld ten goede komt aan Villa Pardoes. Hiermee steun je de Villa en maak jij het medemogelijk dat gezinnen met een ernstig ziek kind in hun midden een onvergetelijke vakantie ervaring kunnen beleven.

Het landelijke toernooi "Padellen voor Pardoes" vindt plaats door heel Nederland op 12 verschillende locaties. Het is mogelijk om jezelf in te schrijven in een van onderstaande toernooien, lees hieronder meer.

Family & Friends toernooi
Een sportief en gezellig uitje, waarbij je samen met vrienden en familie padel speelt tegen anderen.

Wanneer: zaterdag 23 maart

Waar: Je kiest zelf één van de 12 padel locaties verdeeld over heel Nederland (Amsterdam, Bilthoven, Enschede, Heiloo, Houten, Laren, Oisterwijk, Maastricht, Rijswijk, Venray, Waalwijk, Zeist).

Kosten: €50 per team, bestaande uit 2 personen

 

Klik hier om jezelf samen met je teamgenoot in te schrijven!

 

Business toernooi

Netwerken, teambuilding en lekker met je collega’s sportief bezig zijn voor het goede doel.

 

Wanneer: donderdag 28 maart

Waar: Je kiest zelf één van de 12 padel locaties verdeeld over heel Nederland (Amsterdam, Bilthoven, Enschede, Heiloo, Houten, Laren, Oisterwijk, Maastricht, Rijswijk, Venray, Waalwijk, Zeist).

Kosten: €250 per team, bestaande uit 2 personen

 

De gelukkige winnaar mag deelnemen aan het BN’er toernooi op vrijdag 29 maart in Amsterdam. Je mag het dan opnemen tegen Rafael van der Vaart, Chatilla van Grunsven, Dorus de Vries, Ronald de Boer, Fatima Moreire de Melo en vele anderen.

 

Daarnaast ontvangen de business teams van ons:

 

Een overheerlijke lunchbox

Een blik met Villa Pardoes padelballen

Een “Ik padel voor Villa Pardoes” padelshirt van Head

Klik hier om je als business team in te schrijven!

 

Padel Marathon

Ben jij een padel-fan en woon je in de regio van Kaatsheuvel? Doe dan mee aan de padelmarathon! 

 

Inschrijven doe je door een padel- of tennisbaan te reserveren voor jezelf én je medespelers. Hoe gaaf zou het zijn als er 24 uur lang, op 4 padelbanen en 7 tennisbanen, padel en tennis wordt gespeeld in teken van Villa Pardoes.

 

Wanneer: Zaterdag 23 maart tot zondag 24 maart

Waar: TC Boemerang in Kaatsheuvel

Kosten: €50 voor de baanhuur per uur

 

Klik hier om jezelf samen met je teamgenoot in te schrijven voor de marathon!

 

BN’er toernooi

Daarnaast zullen er verschillende BN’ers gaan padellen voor de Villa zoals Rafael van der Vaart, Chatilla van Grunsven, Dorus de Vries, Ronald de Boer, en Fatima Moreire de Melo. Zij zullen onderling de strijd aangaan en de strijd tegen de 12 winnaars van het business toernooi.

 

Wanneer: vrijdag 29 maart

Waar: Plaza Padel Amsterdam

* Editie Padellen voor Pardoes 2023

Meer informatie over “Padellen voor Villa Pardoes” kun je vinden op onze website.

Padel jij met een doel? https://padellen.voorvillapardoes.nl/

We hopen je graag te zien op een van de locaties.

Lees meer »

WILDLANDS beste evenementenlocatie van Nederland

WILDLANDS en het ATLAS Theater kregen eerder al te horen dat de titel voor Beste Evenementenlocatie van het jaar 2023 Regio Noord al in bezit was. Gistermiddag werd op Landgoed ISVW in Leusden de landelijke en regionale award uitgereikt.

Het is de tweede keer dat WILDLANDS en het ATLAS Theater deze landelijke prijs in de wacht slepen: ook in 2020 ging de award mee naar Emmen. Dit jaar viel vooral de gastvrijheid en behulpzaamheid van het personeel in positieve zin op.

WILDLANDS-directeur Julius Minnaar is erg trots op de prijs. “We kijken als dierenpark terug op een prachtig jaar met vele hoogtepunten over 2023. Deze award bekroond dat we niet alleen een ontspannen dagje uit bieden, maar ook voor bezoekers op zakelijk vlak een unieke en inspirerende omgeving zijn.”

In 2024 staat WILDLANDS, het theater én Emmen ook een mooi evenement te wachten: “Uiteraard verheugen we ons op de komst van de koning, zijn gezin en de koninklijke familie op Koningsdag 2024 in Emmen. We maken van dit grootste evenement met elkaar een dag om nooit te vergeten.” 

Lees meer »

Hoogste punt Efteling-attractie Danse Macabre bereikt

Koen Sanders – Directeur Product, Merk & Imago: “We zijn echt aan het investeren in de toekomst. Het hoogste punt van Danse Macabre staat daar mooi symbool voor. Passend bij onze gebiedsvisie bouwen we in een keer een compleet nieuw themagebied. Geïnspireerd op het iconische Spookslot voegen we een griezelbeleving met extra dimensie toe aan de Efteling. Het spectaculaire ritsysteem van Danse Macabre is tevens uniek en nog nergens ter wereld gebouwd. Ik ben ontzettend trots op het hele project en kijk uit naar najaar 2024.”

Lees meer »

Attractiepark Toverland, vakantiepark De Schatberg en FEC Sevenum starten eigen opleiding met Gilde Opleidingen

De vele activiteiten, rijke natuur en gastvrije cultuur maken Noord-Limburg tot een aantrekkelijke bestemming voor verblijfs- en dagrecreatie. Vakantiepark De Schatberg biedt jaarrond vakanties aan, waarbij zowel rust als vermaak tot de mogelijkheden behoren. Op eigen terrein bevindt zich ook FEC Sevenum, waar gasten verrast worden met tal van activiteiten of tijdens een bezoek aan ABC Restaurants. Daarnaast worden er verschillende (zakelijke) events georganiseerd. Vijf minuten verderop ligt Toverland, dat met 40 attracties en shows de regio nog aantrekkelijker maakt voor een brede doelgroep. Jaarlijks trekt het attractiepark ruim 1 miljoen bezoekers.

 

Gilde Opleidingen

Voor de honderden medewerkers van deze bedrijven is gastvrijheid een kernbegrip. “Het vinden van de juiste mensen blijft, met de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, een uitdaging”, licht Miriam Derickx-Linders, recruiter bij Toverland, toe. “We hebben het hierover met elkaar, maar ook met andere partners zoals Gilde Opleidingen. In deze gesprekken werd uiteindelijk het idee voor een unieke, regionale samenwerking geboren.”

 

“Als grote mbo-opleider in Midden- en Noord-Limburg is het voor ons belangrijk om goed in contact te blijven met het werkveld”, vertelt Inge Koppers-Lommen, teammanager bij Gilde Opleidingen. “Zo is het idee ontstaan om een eigen bbl-opleiding te creëren, waarbij de directe toegang tot praktijkervaring in deze bijzondere bedrijven erg waardevol is voor studenten. Hierin verzorgen wij het onderwijs dat naadloos aansluit op wat zij tegenkomen tijdens het echte werk.”

 

Directeur Jos Hegeman vult aan: “In de regio Limburg speelt recreatie een cruciale rol in de economie, de komst van deze opleiding zien we als een positieve impuls voor zowel de studenten als de lokale vrijetijdssector. Voor studenten betekent het een unieke kans om zich te ontwikkelen en hun carrière vorm te geven in een sector die constant in beweging is.”

 

Tweejarige bbl-opleiding

Na de zomervakantie van 2024 start het tweejarige bbl-traject waarin studenten worden opgeleid tot Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality (mbo-niveau 3). Hierin wordt aandacht besteed aan werkzaamheden gerelateerd aan frontoffice, animatie, horeca en veiligheid. Studenten werken 24 tot 32 uur per week in een van de bedrijven en wisselen per periode door naar een andere werkplek, om zo veel mogelijk te leren over verschillende vakgebieden en typen recreatie. Daarnaast krijgen zij één dag les, waarvoor docenten van Gilde Opleidingen op locatie komen.

 

In een tijd waarin de vraag naar professionals in de vrijetijdseconomie sterk toeneemt, bereidt deze brede insteek studenten voor op een dynamisch en innovatief werkveld. “We zien deze samenwerking als dé manier om de studenten op te leiden met de kennis en ervaring die wij al in huis hebben, waarbij onze verschillen juist illustreren dat gastvrijheid altijd het belangrijkste is”, wordt aangevuld door Karin Hoppzak-van der Steen, directielid bij De Schatberg en FEC Sevenum. “Uiteindelijk plukken niet alleen zij, maar ook onze gasten hier de vruchten van.” De drie partijen willen het traject zo aantrekkelijk mogelijk maken, door bijvoorbeeld het lesgeld te vergoeden.

 

Open dag

Studenten in spe kunnen zich aanmelden voor een open dag op zaterdag 24 februari. Zij maken hier kennis met de bedrijven en mogelijke werkplekken. Alle informatie over de opleiding en het aanmeldformulier voor de open dag is te vinden op www.toverland.com/bbl

Lees meer »

Light Nights in Ouwehands Dierenpark wegens succes verlengd!

Als de dieren gaan slapen, sta je in Ouwehands Dierenpark oog in oog met miljoenen jaren geleden! Dit lichtspektakel voor jong en oud is wegens succes verlengd tot en met 24 februari 2024.

 

Light Nights ‘Treasures of Time’

Sinds de herfstvakantie van 2023 breng je ‘s avonds een wel heel magisch bezoek aan Ouwehands Dierenpark. Stap door de tijdstunnel en begeef je in het tijdperk van de dinosauriërs. Laat je verrassen door metershoge lichtkunstwerken van magische planten, vulkanen en de meest bijzondere dieren. Een complete avond uit met vurig entertainment, een spannende familieshow en smakelijke horecaspecials. Light Nights ‘Treasures of Time’ stond gepland tot 27 januari 2024 maar is wegens succes verlengd tot en met 24 februari 2024.

Lees meer »
Januari 2024

Olifantenkalfjes verkennen het buitenverblijf van Beekse Bergen

Het jongste olifantenkalfje Ajabu heeft, onder begeleiding van haar één maand oudere halfzusje Mosi en onder toeziend oog van de rest van de olifantenkudde, haar eerste stapjes buiten gezet. Op de eerste zonnige dag van het nieuwe jaar verkent de Afrikaanse olifantenkudde in Safaripark Beekse Bergen het buitenperk.

Lees meer »

5,56 miljoen bezoekers voor de Efteling in 2023

Groei naar recordaantal door internationale bezoekers

Zo’n 5,56 miljoen bezoekers wisten het afgelopen jaar de Efteling te vinden voor een dagje of weekend weg. Dat is wederom een record voor het attractiepark in Kaatsheuvel, net zoals in 2022. Dit keer bezochten meer dan ooit bezoekers uit Duitsland en Engeland de Efteling. De Duitse bezoekers zorgden voor 33% van de totale groei in het aantal bezoekers, de Engelsen voor 12% en de Belgische bezoekers waren goed voor zelfs 48% van de groei. In Nederland is vooral een flinke stijging te zien in het aantal abonnementhouders.

Lees meer »

Light Safari in Safaripark Beekse Bergen verwelkomt 100.000e bezoeker

Het grootste lichtevenement van de Benelux 'Light Safari' in Safaripark Beekse Bergen heeft donderdag 25 januari de 100.000e bezoeker mogen verwelkomen.

De nietsvermoedende familie is in de watten gelegd met een safaripakket met hierin lichtgevende accessoires en een olifantenknuffel.

Het gezin, dat om privéredenen anoniem wilt blijven, keek enorm uit naar Light Safari: "We stonden veel te vroeg de deur: Light Safari was nog niet begonnen. Het warme welkom was echt een super leuke verrassing! We hebben genoten van de magische wandelsafari!"

Lees meer »

Ouwehands Dierenpark doneert €1.148,900 aan natuurbescherming

Ouwehands Dierenpark kijkt terug op een jaar vol veranderingen. Het park startte onder andere de bouw van het grote nieuwe gebied ‘Koalia’ en nam afscheid van het reuzenpandajong dat naar China vertrok.
                       
Er kwamen veel flamingo jongen uit het ei en wederom werd het park aangenaam verrast door de geboorte van nevelpanters en een jonge bonobo. Vijf West-Afrikaanse franjeapen namen hun intrek, evenals een stel withandgibbons en een reuzenkraak. Ouwehands Dierenpark werkte in 2023 mee aan maar liefst 60 EEP’s, een reeks managementprogramma’s voor bedreigde diersoorten.
 
Uit het oog, niet uit het hart
Waar vorig jaar nog twee bruine beren hun intrek namen in Het Berenbos, heeft het park dit jaar afscheid moeten nemen van twee bruine beren die overleden. Fan Xing, het pandajong dat in 2020 werd geboren, vertrok in september na een afscheidsceremonie naar China. Ouders Xing Ya en Wu Wen blijven voorlopig nog in Pandasia en we hopen dat zij (in overleg met de Chinese programma-coördinator) nogmaals voor nageslacht mogen gaan zorgen.  
 
 
Lees meer »

Een positief resultaat voor dit 2e jaar van opening tijdens de vakantie, en de aanwerving die begint voor 2024

Voor het tweede jaar op rij opende Walibi Rhône-Alpes zijn deuren voor de eindejaarsvieringen, tot grote vreugde van de gezinnen, waarvan velen het park in winterse sferen kwamen ontdekken.


Het park is sinds 8 januari gesloten voor het publiek en bereidt zich al voor op de heropening in het voorjaar met de rekrutering van nieuwe Walibianen! Het seizoen 2024 begint op 30 maart, voor een 45-jarig jubileumseizoen, met een enorm geschenk in perspectief... de komst van Mahuka, een nieuwe attractie uniek in Europa!

Lees meer »

Attractiepark Toverland ontvangt recordaantal bezoekers in 2023

Attractiepark Toverland ontvangt recordaantal bezoekers in 2023

 

Toverland mocht vorig jaar maar liefst 1.165.000 bezoekers verwelkomen. Dit is een stijging van 13% ten opzichte van recordjaar 2022. De bezoekersgroei is mede te danken aan de opening van vier nieuwe attracties in themagebied Avalon. Ook de verlengde openingstijden en seizoengebonden evenementen droegen bij aan het nieuwe record.

Lees meer »
December 2023

Stichting Leergeld en Efteling gaan samenwerken om nog meer gezinnen te betoveren

Het attractiepark doneert vijf jaar lang 80.000 entreetickets per jaar

Eén op de twaalf kinderen in Nederland groeit op in armoede. Stichting Leergeld zet zich in voor die kinderen en hun gezinnen op gebied van onderwijs, sport, cultuur en welzijn. Zodat óók zij mee kunnen doen in de maatschappij. De organisatie zorgt ervoor dat kinderen een fiets hebben om mee naar school te gaan, maar ook een sport kunnen beoefenen, op muziekles kunnen of een dagje uit kunnen gaan. Vanaf komende kerstvakantie werken Stichting Leergeld en de Efteling samen om gezinnen met financiële uitdagingen een dagje betovering te bieden. 

Lees meer »

Attractiepark Toverland nodigt mensen uit die kerst alleen doorbrengen

 

Attractiepark Toverland hoopt deze kerst mensen samen te brengen. Geïnspireerd door het verhaal van Bryan Vreijsen, oprichter van Stichting Brabant Maatjes, nodigt Toverland op eerste kerstdag mensen uit die anders alleen thuis zouden zitten. Op het programma staan een gezamenlijke kennismaking, ritjes in de attracties en een overheerlijk kerstdiner. Aanmelden voor dit dagje uit kan via www.toverland.com/samen.

Lees meer »
November 2023

Winter Feelings in Attractiepark Toverland gaat van start

 

Toverland presenteert vanaf zaterdag 25 november de tweede editie van Winter Feelings. Tijdens dit evenement genieten bezoekers van extra attracties en entertainment in winterse sferen. Ook is het park rijkelijk versierd met meer dan 650 dennenbomen, kerstdecoratie en miljoenen lichtjes. Dit jaar wordt het evenement verder uitgebreid. Zo is de schaatsbaan in Winter Laguna anderhalf keer zo groot en krijgt de sfeervolle Almhut met winterse hapjes en drankjes een extra verdieping. Ook worden de vier nieuwe attracties in themagebied Avalon sfeervol verlicht. Tijdens Winter Feelings zijn alle zes themagebieden van Toverland, inclusief de attracties, geopend.

Lees meer »

Afrikaans olifantenkalfje gezond ter wereld gekomen in Beekse Bergen

In alle rust en onder toeziend oog van de overige dames van de groep, is Afrikaanse olifant Pina-Nessi na een dracht van 22 maanden bevallen van haar eerste kalfje. Het jonge dier is zaterdagochtend, 4 november, ter wereld gekomen. Het is een vrouwtje. Moeder en dochter maken het goed.

 

Hoofd dierenverzorgster Yvonne Vogels is dolgelukkig met deze geboorte. "Al 25 jaar werken we erg hard om een vruchtbare bijdrage te leveren aan het Europese managementprogramma van deze prachtige diersoort. Het is in die jaren niet zonder slag of stoot gegaan, dus we zijn als team helemaal in de wolken dat het goed is gegaan!"

 

Eerder dit jaar is op feestelijke wijze bekendgemaakt dat er in Beekse Bergen drie Afrikaanse olifanten drachtig waren. Pina-Nessi's zus Bongi verwacht in het begin van 2024 een kalf. Het kalf van Punda, tevens de moeder van Pina-Nessi en Bongi, wordt niet veel later verwacht.

 

Eerstgeborene

Het kalf heeft de naam Mosi gekregen en betekent 'eerstgeborene'. Vogels: "De bevalling had niet beter kunnen gaan, het was echt hoe we het hadden gehoopt. Niet alleen het kalfje en Pina-Nessi doen het super goed, maar ook de andere olifanten in de groep gedragen zich voorbeeldig. Nu gaan we hard aan de slag om ervoor te zorgen dat de kleine zo goed mogelijk opgroeit en de andere twee kalfjes net zo voorspoedig ter wereld mogen komen als kleine Mosi."

 

In het wild heeft de Afrikaanse olifant met veel bedreigingen te maken. De grootste landdieren van de wereld worden gedood voor het kostbare ivoor. Ook is er sprake van mens-dierconflicten: olifantenkuddes lopen de gewassen stuk van de boeren, met alle gevolgen van dien.

 

Bijdrage

Beekse Bergen draagt op twee manieren bij aan het beschermen van de Afrikaanse olifant middels het Europese managementprogramma en door de steun van Stichting Wildlife.

 

Het managementprogramma zorgt ervoor dat er een gezonde reservepopulatie wordt gecreëerd van deze diersoort. Olifantenbul Yambo kwam voor het managementprogramma in 2021 naar Hilvarenbeek vanuit Spanje, en met succes. Vogels: "Pina-Nessi was enorm onder de indruk van de Spaanse Casanova en al snel vond de eerste dekking plaats."

 

Meer ruimte

Via Stichting Wildlife wordt de natuurbeschermingsorganisatie Save the Elephants gesteund met het 'Northern Corridors Project'. Vogels: "De Olifantenvallei is in het Safaripark gebouwd zodat het verblijf de kudde in de toekomst kan huisvesten. En waar de kalfjes in de toekomst veilig zijn in de Olifantenvallei, willen we ook iets bijdragen aan de veiligheid voor de Afrikaanse olifanten in Kenia! In het wild gaat het steeds iets beter met de Afrikaanse olifant, maar waar de bevolking van Afrika groeit en daarmee het leefgebied van de olifanten versnipperd raakt, blijven de olifanten helaas te maken hebben met bedreigingen."

 

Het project gaat ervoor zorgen dat natuurparken met elkaar verbonden worden met een corridor. De helft van dit bedrag wordt ingezameld met een adoptieplan van de jonge olifantjes. Stichting Wildlife gaat de rest van dit bedrag met andere initiatieven aanvullen.

 

Dracht van 22 maanden

De dracht van een olifant duurt gemiddeld 22 maanden. "Sinds het einde van de zomervakantie hebben we vaker het bloed gecontroleerd van Pina-Nessi" vertelt Vogels. "Het komt namelijk wel eens voor dat de dracht korter of langer duurt. Aan de hand van de bloedwaardes konden we zien of de komst van het kalfje naderde."

 

In Beekse Bergen is één keer eerder een olifant geboren. Exact 7,5 jaar geleden beviel moeder Punda in mei 2016, een klein jaar na aankomst in het Safaripark, van dochter Madiba. De geboorte van Madiba was bijzonder: ze is de eerste Afrikaanse olifant geboren in de Benelux.

 

Om moeder en dochter in alle rust te laten bijkomen, zijn ze de komende dagen beperkt te zien. Vanaf donderdag kan het publiek de stal bezoeken.

Lees meer »
Oktober 2023

Verrassing: ernstig bedreigde chimpansee geboren in Beekse Bergen

In Beekse Bergen is een West-Afrikaanse chimpansee geboren. Het geslacht van de pasgeborene is nog niet bekend. Moeder en het jonge dier maken het goed.

 

Verzorgers van het safaripark wisten niet zeker of moeder Nadine drachtig was, omdat na eerdere positieve uitslagen de laatste zwangerschapstests negatief uitpakten. Bij mensapen worden dezelfde zwangerschapstesten gebruikt als bij mensen.

 

Dierenverzorger Judith van der Loo: "We hadden natuurlijk wel vermoedens, want we zagen verschillende paringen bij Nadine en ze werd de afgelopen weken wel steeds dikker. Stiekem hielden we er dus wel rekening mee dat ze drachtig kon zijn, ondanks de negatieve testuitslagen. Als we dan gingen tellen, zou de geboorte in november plaatsvinden. Het was dus al met al een verrassing dat de kleine er opeens in oktober was!" 

 

Dochter overal bij

De kleine chimpansee is dinsdagochtend, 24 oktober, vroeg in alle rust ter wereld gekomen in de aanwezigheid van de groep. Van der Loo: "We zagen al wel dat de moeder maandag steeds meer rust pakte en slijm verloor. Daarom hebben we besloten om de groep chimpansees binnen te halen. Het levert de moeder veel stress op wanneer ze apart wordt gezet. Ook kan het leiden tot paniek bij de andere chimpansees als er plotseling een kleine is. Bovendien is zo'n moment ook ontzettend belangrijk voor de jonge generatie in de groep: ze leren hier veel van. De oudere dochter van Nadine is overal bij. Ze is zo nieuwsgierig!"

 

Wie de vader is, is nog onbekend. "De mannetjes in de groep hebben allemaal met Nadine gepaard en omdat het onbekend is wie de vader is, zullen ze van nature nooit volledig de zorg van het jong opnemen: ze doen allemaal wat. We laten wel het DNA testen, want het is essentiële informatie voor het managementprogramma", aldus de verzorger. 

 

Bedreigingen

Het Europese managementprogramma zorgt voor een genetisch gezonde reservepopulatie van chimpansees in dierentuinen. In het wild hebben chimpansees met veel bedreigingen te maken. De bossen waarin de dieren leven worden gekapt voor voornamelijk de landbouw, maar ook de mijnbouw.

 

Daarnaast wordt de soort ook gevangen om te houden als huisdier. En er wordt ook op de chimpansees gejaagd voor het vlees, het zogenaamde: bushmeat. Hoewel bushmeat illegaal is, wordt het gezien als luxe delicatesse.

 

Jane Goodall Instituut

Via Stichting Wildlife steunt Beekse Bergen het Jane Goodall Instituut. Deze organisatie zet zich in voor onderzoek, educatie, welzijn en natuurbehoud met betrekking tot mensapen, voornamelijk chimpansees.

 

Het instituut doet dat middels het opvangen van ouderloze of gestroopte chimpansees, de inzet van anti-stroperseenheden, training van rangers, voorlichting en onderwijs voor lokale gemeenschappen over het beschermen van bedreigde wilde dieren. Tevens ondersteunen ze gemeenschapsprojecten voor duurzame landbouw.

 

Wit plukje haar

De eerste vier levensjaren van een chimpansee zijn zichtbaar doordat het een wit plukje haar boven de billen heeft. Van der Loo: "Het witte plukje is voor de jonge dieren eigenlijk een soort joker: het fungeert als een signaal voor groepsgenoten dat ze kattenkwaad mogen uithalen en ermee wegkomen." Zodra het plukje verdwijnt, worden de dieren volwassen en vervallen de privileges.

Lees meer »

Jubileumeditie Winter Efteling 13 november van start

GLOW lichtproject van Sander de Bruijn te zien bij 25e Winter Efteling

Bij de Efteling staat de winter garant voor knisperende Vreugdevuren, sfeervolle guirlandes en duizenden lichtjes. Zo ook dit jaar. De Winter Efteling start op 13 november 2023 en viert haar 25-jarig jubileum. De Warme Winter Weide, een nostalgische winterse weide met horeca en entertainment, keert terug met een grotere openluchtschaatsbaan. De Winter Efteling is tot en met 28 januari 2024 te bezoeken.

 

Winters aanbod

Zoals vanouds wordt de Efteling omgetoverd tot een waar winterparadijs waarbij ook verschillende attracties en Efteling-bewoners een winters jasje krijgen. Nieuw dit jaar zijn de bijzondere lichtgevende vlinders die Sander de Bruijn, hoofdontwerper van de Efteling, vorig jaar in samenwerking met ASML voor lichtfestival GLOW ontwierp. Delen van het lichtproject ‘Connecting your Love’ zijn te bewonderen tijdens de Winter Efteling. Daarnaast staan er op het Ton van de Ven Plein en in Ruigrijk levensgrote nieuwe sneeuwbollen. Ook zijn deze winter de elfjes uit Droomvlucht op het Ton van de Ven Plein te vinden.

Op de Warme Winter Weide is dagelijks extra entertainment en hartverwarmend muzikaal aanbod te vinden. Bezoekers kunnen genieten van de muziek van Zang & Gelukkig. Fay de Fee en Pinokkio proberen het te laten sneeuwen en Pardoes en Pardijn verwelkomen kinderen in de arrenslee. Vanaf 18 november zorgen Mijnheer en Mevrouw Tijd, van theatershow CARO, in weekenden en vakanties voor een Wonderful Wintertime met winterse liedjes in het Carrousel Paleis.

 

Oud & Nieuw feest

Oudjaarsavond wordt ook dit jaar sprookjesachtig gevierd in de Winter Efteling. Tussen 19.00 en 01.00 uur is er een feestelijke avondopenstelling met live entertainment. Meer informatie over het programma en de ticketverkoop is terug te vinden op efteling.com.

 

Lees meer »

Attractiepark Toverland valt internationaal in de prijzen

 

Toverland heeft tijdens de IAAPA Expo Europe, de jaarlijkse vakbeurs voor de vrijetijdsindustrie, twee gouden en drie zilveren awards in de wacht mogen slepen. Zo won Toverland de gouden Park World Excellence Award voor ‘Best Regional Park of the Year’ en werden de nieuwe attracties in themagebied Avalon uitgeroepen tot ‘Best Rides of the Year’.

 

Jean Gelissen jr., Algemeen Directeur van Toverland, is erg trots op de gewonnen awards. “Het is geweldig dat Toverland en onze meest recente uitbreiding op deze manier gewaardeerd worden. Het is een mooie erkenning voor al het harde werk dat ons team geleverd heeft.” De Park World Excellence Award voor Best Regional Park of the Year wordt uitgereikt aan een attractiepark met maximaal anderhalf miljoen jaarlijkse bezoekers dat zich het afgelopen jaar op uitzonderlijke wijze heeft onderscheiden. De Best Rides of the Year-award wordt toegekend aan nieuwe attracties die innovatief en uniek zijn. De jurering vindt plaats door een panel van leisure-professionals op initiatief van vaktijdschrift Park World.

 

Internationaal succes

Naast de Park World Excellence Awards mocht Toverland twee zilveren European Star Awards mee naar huis nemen voor ‘Europe’s Best Regional Theme Parks’ en ‘Europe’s Best New Attractions 2023’ met vliegtuigmolen Pixarus. De European Star Awards worden georganiseerd door het vaktijdschrift Kirmes & Park Revue. Tot slot behaalde Pixarus ook een tweede plaats in de categorie ‘Europe’s Best New Attractions’ bij de awards van vaktijdschrift parkscout|plus.

 

Nieuwe attracties Avalon

In juli 2023 openden vier nieuwe attracties in themagebied Avalon. Hiermee is het attractieaanbod in dit themagebied nog aantrekkelijker geworden voor een bredere doelgroep, waardoor de verblijfsduur in het gebied verlengd wordt. Naast twee grote en twee kleine attracties zijn extra speelplaatsen en diverse interactieve belevingen aan Avalon toegevoegd. De totale investering bedroeg 11,5 miljoen euro.

Lees meer »

Beekse Bergen onthult ‘Light Safari’ een magische reis vol licht en kleur

Safaripark Beekse Bergen organiseert aankomende winter een evenement vol licht en kleur: Light Safari. Tijdens de aparte avondopeningen loop je als bezoeker een speciale wandelroute langs kleurrijk verlichte dieren, bloemen en planten. Light Safari is te bezoeken vanaf donderdag 7 december tot en met zondag 25 februari.

 

Speciale route en winterse sferen

De kleurrijke wandelroute is speciaal ontworpen. Rens Willemsen, General Manager van Safaripark Beekse Bergen: "De route is onderverdeeld in verschillende kleurzones waarin je als bezoeker wordt meegenomen in een wereld vol lichtgevende flora en fauna. Verschillende dieren krijgen een lichtgevend evenbeeld en we leggen het nut van kleur in de natuur spelenderwijs uit langs de route." 

Tijdens de hele periode is het park gehuld in winterse sferen met gezellige verlichting en warme kampvuren. Ook is er een echt winterplein met een schaatsbaan en diverse foodtrucks. Willemsen: "Het wordt echt een bijzonder winterspektakel."

 

Samenwerking concept en uitvoering 

Het evenement is een samenwerking tussen Safaripark Beekse Bergen en Talpa Network. “Samen zijn we op zoek gegaan naar een manier om bezoekers deze winter een unieke ervaring te bieden en zo zijn we op dit concept gekomen. De aantrekkingskracht van licht op de mens speelt hierbij een centrale rol. Beekse Bergen is deze winter de lichtbron in de donkere dagen" aldus Willemsen.

 

Tickets

Van donderdag 7 december tot en met zondag 25 februari is de Light Safari te bewonderen in het Safaripark. Beekse Bergen is kleurrijk verlicht vanaf 17.00 uur tot 21.30 uur op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. In de kerst- en voorjaarsvakanties is het evenement dagelijks te bezoeken.

 

De kaartverkoop start maandag 2 oktober via de website van Beekse Bergen: www.beeksebergen.nl/lightsafari. Het Safaripark is voor dit evenement speciaal geopend in de avonduren. Light Safari is niet inbegrepen bij de reguliere dagentree. Het is wel mogelijk om combinatietickets aan te schaffen via de website.

Lees meer »
September 2023

De inschrijving voor de Villa Pardoes WinterRun 2023 is geopend!

De inschrijving voor de Villa Pardoes WinterRun 2023 is geopend! 

De zesde editie van de Villa Pardoes WinterRun vindt plaats op zaterdag 9 december 2023!
Het belooft een extra bijzondere editie te worden. We zullen dit jaar starten en finishen op het terrein van Villa Pardoes, dat wordt omgetoverd tot festivalterrein. Kortom een unieke setting vol beleving en nog grootser dan vorige jaren.

Rennen of wandelen? Dat is aan jou!  Aangemoedigd door gastgezinnen en vrijwilligers. De Villa Pardoes WinterRun is toegankelijk voor iedereen, van beginneling tot getrainde loper. En natuurlijk is deelnemen belangrijker dan je eindtijd!

Samen in actie voor Villa Pardoes!
We komen tijdens dit sportieve event in actie voor Villa Pardoes. Villa Pardoes biedt Nederlandse gezinnen met een ernstig, mogelijk levensbedreigend ziek kind tussen de 4 en 12 jaar een onvergetelijke en unieke vakantiebeleving aan. Iedereen is welkom; broertjes, zusjes. papa's, mama's, opa's en oma's. Een week lang genieten en mooie herinneringen maken met het hele gezin. Daar gaat het om in Villa Pardoes. Met jouw deelname en opgehaalde donaties kun je het verschil maken voor deze zieke kinderen en hun families. Doe mee! Schrijf je in en start meteen met het ophalen van extra donaties.

Deelname mogelijkheden
Doe mee samen met je familie, vrienden, collega’s, klasgenoten of sportclub en kies een onderdeel naar keuze.

 • WinterRun
  • 6 km
  • 10 km
  • Snelle inschrijvers tarief € 20,- (t/m 15 oktober)
  • Regulier tarief € 22,50 (na 15 oktober)
 • WinterWalk
  • 6 km
  • 10 km
  • Snelle inschrijvers tarief € 20,- (t/m 15 oktober)
  • Regulier tarief € 22,50 (na 15 oktober)
 • Kids WinterRun (4 t/m 12 jaar)
  • 600 m
  • 1200 m
  • Snelle inschrijvers tarief € 7,50 (t/m 15 oktober)
  • Regulier tarief € 10,- (na 15 oktober)

Voor de WinterRun en WinterWalk kun je je individueel, als (vrienden)team of als businessteam inschrijven.
Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar is er de Kids WinterRun. Het parcours voor deze jongste lopers biedt voldoende gelegenheid voor ouders, opa’s en oma’s om hun kampioenen aan te moedigen.

Wil je meer informatie over deelname als businessteam? Lees hier verder!

Donaties ophalen
Na je inschrijving is de eerste stap is gezet! Nu kan het ophalen van extra donaties beginnen! Met het inschrijfgeld kunnen we dit bijzondere sportieve evenement organiseren. De opgehaalde donaties maken het mogelijk om de gezinnen daadwerkelijk een week lang gratis in de Villa te ontvangen. Donaties zijn dus heel hard nodig! Door middel van een persoonlijke pagina op de website van de WinterRun kun je jouw vrienden, familie en bekende eenvoudig via e-mail, Social Media of WhatsApp enthousiasmeren om jouw deelname te steunen door een bedrag te doneren. Meer weten over Villa Pardoes? Neem dan een kijkje op: villapardoes.nl.

Draag ook jouw steentje bij en doe mee aan de zesde editie van de Villa Pardoes WinterRun!

 

Lees meer »

Safaripark Beekse Bergen verwelkomt miljoenste bezoeker van het jaar

De nietsvermoedende familie Jansen werd vandaag in het zonnetje gezet bij Safaripark Beekse Bergen. Onder hen bevond zich namelijk de miljoenste bezoeker van het Hilvarenbeekse park dit jaar. Nog niet eerder kwam het voor dat Safaripark Beekse Bergen zo vroeg in het jaar de miljoenste bezoeker mocht ontvangen.

 

General manager Rens Willemsen is er trots op dat het park zo veel bezoekers mag ontvangen. "Elke dag wordt hard gewerkt om voor zowel onze gasten als de dieren zo goed mogelijk te zorgen. Er is veel geïnvesteerd in het park met dit jaar de bouw van de Olifantenvallei. Het is goed om dit in de bezoekersaantallen terug te zien! Het verwelkomen van de miljoenste bezoeker is dan de kers op de taart en het is ontzettend leuk dat we de familie Jansen een onvergetelijke dag mogen bezorgen."

 

De familie Jansen bestaat uit moeder Kristy, vader Jasper en drie dochters Resa (7 jaar), Lore (4 jaar) en Filou (4 maanden). Ze zijn verwend met een bos bloemen, een cadeaubon, een rugtasje gevuld met leuke souvenirs en ze kregen een exclusieve rondleiding van een ranger inclusief een kijkje achter de schermen, waar de jonge familie zichtbaar van genoot.

 

Kristy Jansen: "Wat een bijzonder welkom! De meiden hebben vandaag een studiedag op school, dus hebben we besloten om een dagje naar Beekse Bergen te gaan." Het is voor de familie het derde bezoek dit jaar en zijn erg nieuwsgierig naar de Olifantenvallei. "We zijn erg benieuwd hoe het is geworden! Ook bijzonder dat er leeuwenwelpjes zijn. We kijken uit naar wat de dag nog meer brengt, maar de kans is groot dat de meiden morgen een nieuw lievelingsdier hebben" lacht Kristy.

Lees meer »

Leeuwenwelpjes in Beekse Bergen verkennen het grote buitenverblijf

De vier leeuwenwelpjes in Beekse Bergen hebben vandaag voor het eerst het grote buitenverblijf verkend. Nadat de schuif open ging, kwam één van de jonge welpjes als eerste buiten kijken, de moeder en andere drie welpjes volgden snel.

 

De welpjes werden een kleine twee maanden geleden geboren in het Safaripark. De drie vrouwtjes en een mannetje verbleven afgelopen weken onder de zorg van moeder Evy in het binnenverblijf en konden beetje bij beetje de buitenwereld verkennen op het terrasje gekoppeld aan de stal. Hier konden ze voorzichtig wennen aan gras en zand.

 

Eerste nestje

Het is het eerste nestje leeuwen in Beekse Bergen sinds zes jaar. De jonge dieren zijn in de nacht van dinsdag 11 juli op woensdag 12 juli ter wereld gekomen. Oorspronkelijk werden er vijf welpjes geboren, maar eentje heeft het niet gehaald.

 

Met de overige vier gaat het heel goed, vertelt hoofd dierenverzorger Christian Meurrens. "Ze groeien als kool: ze zijn tonnetje rond. Hun gewicht is inmiddels verdubbeld vergeleken met hun geboortegewicht. Ook hebben ze inmiddels twee medische checks gehad en alles zag er goed uit."

 

De jonge dieren hebben, nadat het geslacht bekend werd, namen gekregen. Het mannetje heet Nelson en de namen van de vrouwtjes zijn Winnie, Zenani en Nandi. De vader van de welpjes heet Mandela en dat was de inspiratie om de nakomelingen te vernoemen naar de familie van Nelson Mandela.

 

Kwetsbare soort

De status van de leeuw in het wild is 'kwetsbaar'. Het betekent dat als het dier niet goed wordt beschermd, het in de toekomst hoogstwaarschijnlijk uitsterft. In Afrika verdwijnt steeds meer leefgebied, waardoor leeuwen steeds vaker gesignaleerd worden in de dorpen. Met alle gevolgen van dien. Stroperij en ziektes onder de dieren zijn andere veelvoorkomende bedreigingen.

 

Het Hilvarenbeekse park zet zich in, samen met andere Europese dierentuinen, voor het behoud van de diersoort. Dat doen ze door via managementprogramma's voor een gezonde reservepopulatie te zorgen. De geboorte van de vier welpjes is daarom belangrijk voor de toekomst van deze diersoort. Daarnaast zet Beekse Bergen zich ook in voor het behoud van de soort in de natuur, onder andere door het, middels Stichting Wildlife, financieel ondersteunen van het Namibian Lion Trust.

 

Lees meer »
Juli 2023

Efteling-collega’s lezen sprookjes voor in het park op 7/7: Dag van het Sprookje

medewerkers attracties, horeca en directie verlieten tijdelijk hun werkplek om verhalen te delen

Ook dit jaar op 7/7, vierde de Efteling als hoeder van het sprookje de Dag van het Sprookje. 7 uur lang, tussen 11.00 tot 18.00 uur, lazen 7 heel ‘gewone’, maar gepassioneerde Efteling-medewerkers sprookjes voor op verschillende plekken in het attractiepark. Ze verlieten daarvoor een uur hun eigen werkplek. Directeur Product, Markt & Imago Koen Sanders las bij Speelbos Nest! het sprookje De Redders van Ruigrijk voor: “Dit sprookje heb ik mijn kinderen al zo vaak voorgelezen, dat gaat bijna vanzelf. Ik vind voorlezen belangrijk omdat verhalen vertellen mensen bij elkaar brengt. Dat is ook precies wat we elke dag opnieuw in de Efteling doen. Verhalen vertellen waarin we onszelf kunnen herkennen, waardoor we anderen beter leren begrijpen. Zo leert dit bijzondere sprookje van Marc de Hond dat je ook met een beperking een stoere held kunt worden. Marc de Hond schreef het speciaal voor de opening van het inclusieve Speelbos Nest!.” Bezoekers genoten van de voorlees-actie.

Lees meer »
Juni 2023

Efteling opent horecapunt in themagebied rond Danse Macabre

Het themagebied rondom de nieuwe attractie Danse Macabre is nog volop in ontwikkeling, maar Efteling-bezoekers kunnen binnenkort alvast de sfeer van het Huyverwoud proeven. Op 1 juli openen namelijk het horecapunt In den Swarte Kat en toiletvoorziening De Laetste Hoop. Het Huyverwoud, met bijbehorende attractie Danse Macabre, vormt vanaf 2024 het griezeligste stukje Efteling. 

Thematisering

In den Swarte Kat is een van de horecapunten in het nieuwe themagebied rondom attractie Danse Macabre. Efteling lanceert hier een - voor het attractiepark - nieuw horecaconcept, waarbij de gast producten kan afrekenen via zelfscankassa’s. In het horecapunt kan men gethematiseerde producten kopen, zoals Ketelkoek, abdijbrood en Bloedsap. Gasten kunnen de versnapering meenemen of direct nuttigen op het terras.

Bekijk foto's:

Lees meer »

Efteling deze zomer weer extra lang geopend

Tijdens de zomermaanden komt de Efteling nóg meer tot leven. Vanaf 30 juni tot en met 3 september kun je elke dag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat in het Nederlandse attractiepark genieten van alle achtbanen, attracties en sprookjes. Vind volop verkoeling in de waterattracties, geniet van spectaculaire parkshows en bewonder de natuur op haar mooist. Op verschillende locaties komen de Eftelingbewoners de zomer mee vieren. 

Lees meer »

Fran (10) wint Efteling Sprookjestekenwedstrijd

Tekening krijgt ereplaats in Efteling Museum

De 71e verjaardag van de Efteling werd vandaag feestelijk ingeluid met de bekendmaking van de winnaar van de Sprookjestekenwedstrijd. Woensdagmiddag 31 mei bewonderde de Vlaamse Fran Lenoir (10 jaar) trots haar eigen tekening tussen de ontwerpen van onder andere Anton Pieck en Ton van de Ven in het Efteling Museum. Fran won de tekenwedstrijd voor kinderen t/m 12 jaar, die de Efteling organiseerde ter ere van de 128e verjaardag van grondlegger Anton Pieck. Uit meer dan 350 inzendingen koos de vakjury haar tekening als beste. Fran is super trots: “Ik voel mij vereerd. Ik had nooit gedacht dat ik een eerste prijs zou winnen. En het is nog wel mijn eerste tekenwedstrijd!” Naast de ereplaats voor haar tekening won Fran uit Brugge, België, ook zes Efteling-tickets. De tekening is tenminste t/m 31 december 2023 in het Efteling Museum te zien.

Lees meer »
Mei 2023

Onderzoek van Randstad: Efteling en Maastricht UMC+ meest aantrekkelijke werkgever

Inclusiviteit en veiligheid steeds belangrijker

 

Diemen, 4 mei 2023 – Efteling en Maastricht UMC+ zijn de meest aantrekkelijke werkgevers van Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse Randstad Employer Brand Research dat onderzoeksbureau Kantar uitvoerde onder ruim 11.000 Nederlanders van 18 tot 67 jaar. De bedrijven winnen daarmee de Randstad Award. In het onderzoek kiezen respondenten uit de 150 grootste Nederlandse organisaties de aantrekkelijkste werkgevers. Nog altijd zijn salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden de belangrijkste factoren bij het vinden van nieuwe werknemers. Een prettige werksfeer en een goede balans tussen werk en privéleven worden hoog gewaardeerd door zowel nieuwe als bestaande werknemers. De hightech en IT sector zijn nog altijd de meest aantrekkelijke sectoren. 

 

Lees meer »
April 2023

Efteling lanceert Sprookjestekenwedstrijd tijdens opening vernieuwd Anton Pieck Plein

Winnende tekening wordt in Efteling Museum tentoongesteld

Woensdagochtend 19 april nam de Efteling na twee weken van verbouwing het vernieuwde Anton Pieck Plein in gebruik, met medewerking van kleindochter Brigitte Pieck en haar dochter. Mevrouw Pieck mocht samen met het Ballonnenvrouwtje en Efteling-directeur Fons Jurgens de deuren van het Efteling Museum openen, waar een tijdelijke expositie over Anton Pieck is ingericht. Hoofdontwerper Sander de Bruijn lanceerde ter plekke de Sprookjestekenwedstrijd voor kinderen t/m 12 jaar. Het plein, de expositie en de tekenwedstrijd zijn een eerbetoon aan de grondlegger die met zijn romantische gedachtegoed in 1952 de basis legde voor het huidige cultureel erfgoed van het park. De winnende tekening zal vanaf 31 mei in het Efteling Museum tentoongesteld worden.

De sfeer van weleer

Toegestroomde, nieuwsgierige bezoekers verkenden deze ochtend het vernieuwde Anton Pieck Plein in de sfeer van weleer, met nieuwe, vrolijke draaiorgelmuziek. Zo ook Marchal Nickolas (29) en zijn gezin: “Ik was acht jaar toen ik de Efteling voor het eerst bezocht en koester warme herinneringen aan het Anton Pieck Plein. Ook mijn kinderen komen hier graag voor een rondje in de draaimolen. Goed dat dit stukje nostalgie bewaard blijft.” 

Gasten genoten van de poppenkastvoorstellingen in het gerenoveerde poppentheater uit 1954 of probeerden de waterpomp… Velen zwierden rond in de gerestaureerde zweefmolen met de muzikale aapjes naar een schets van Anton Pieck of bezochten het Efteling Museum. 

Sprookjestekenwedstrijd

Alle kinderen t/m 12 jaar in Nederland en Vlaanderen kunnen deelnemen aan de Sprookjes-tekenwedstrijd. Opdracht: Maak een sprookjesachtige tekening. Een zelfbedacht sprookje, een magisch voorwerp of juist één van de dertig sprookjes uit het Sprookjesbos. Anton Pieck won als elfjarige zijn eerste tekenwedstrijd. De prijs: vijf tubes verf en een fixeerspuitje, noemde hij het grootste succes dat hij ooit in zijn leven heeft gehad. Het sterkte hem om door te gaan met wat hij het liefst deed. Met de Sprookjestekenwedstrijd wil de Efteling kinderen uitdagen om hun passie te volgen en hun fantasie te gebruiken. Deelnemen kan tot uiterlijk 17 mei 2023. Meer informatie over de tekenwedstrijd is hier te vinden.

Tijdelijke expositie Anton Pieck

Samen met het Anton Pieck Museum in Hattem creëerde de Efteling een tijdelijke expositie over Anton Pieck (1895-1987). In het Efteling Museum kunnen bezoekers kennismaken met ándere kunstwerken van Anton Pieck, zoals etsen, olieverfschilderijen en inkttekeningen. Er zijn 26 kunstwerken te zien, zoals een potloodtekeningen, gedetailleerd uitgewerkte houtsneden en kleurrijke voorstudies en illustraties. 

Lees meer »

Efteling eert grondlegger Anton Pieck met vernieuwd plein

Vanaf 19 april: poppenkastvoorstellingen, tijdelijke expositie en zweefmolen met muzikale aapjes

Op 19 april opent de Efteling als eerbetoon aan haar grondlegger Anton Pieck het vernieuwde Anton Pieck Plein. Nog steeds laten de ontwerpers zich inspireren door het nostalgische, romantische gedachtegoed waarmee de tekenmeester in 1952 de basis legde voor de Efteling. De sfeer van weleer wordt weer voelbaar op het plein uit 1954, waar ook nieuwe muziek te horen zal zijn. Het poppenkasthuisje wordt in ere hersteld en de dagelijkse voorstellingen keren terug, net als het zo herkenbare ballonnenvrouwtje. De kleine zweefmolen is geheel gerestaureerd en wordt uitgebreid met vier muzikale aapjes, naar een originele schets van Anton Pieck. Tot slot is er in het Efteling Museum een tijdelijke expositie over Anton Pieck. Hierin is ánder werk te zien van de verrassend veelzijdige kunstenaar uit Den Helder. Op woensdag 19 april, de verjaardag van Anton Pieck, is het vernieuwde plein voor het eerst in volle glorie te beleven. 

Lees meer »

Efteling viert 500ste theatervoorstelling CARO

dinsdagavond 4 april werd de 500ste theatervoorstelling van CARO opgevoerd in het Efteling Theater. De feestelijke voorstelling was uitverkocht. CARO is een visueel spektakel voor de hele familie, waar woorden overbodig zijn. De show vol dans, muziek en acrobatiek blijkt daarom niet alleen geliefd in Nederland, maar ook ver daarbuiten. In 2022 kwam maar liefst 32,7% van de CARO-bezoekers uit het buitenland. CARO ging in première in september 2018 en is inmiddels door meer dan 300.000 bezoekers bezocht. De speeldata van CARO zijn onlangs verlengd tot en met 30 december 2023. 

 

Lees meer »
Maart 2023

Efteling-medewerkers krijgen uniek aandenken aan het Spookslot

Het attractiepark vereeuwigt de griezelattractie met unieke 3D-beleving in de metaverse

De griezelige attractie het ‘Spookslot’ maakt op dit moment plaats voor een nieuw spookachtig themagebied met unieke attractie in de Efteling. Het attractiepark creëert vanuit haar creatief gedachtegoed sprookjes en attracties die van generatie op generatie beleefd kunnen worden, echter is het soms onoverkoombaar dat iets vervangen moet worden. Daarom wordt het Spookslot digitaal vereeuwigd. Eerder werd dit gedaan middels YouTube-video’s, zoals een walk-through en 360-graden video. Vanaf april dit jaar wordt daar een vernieuwende en meest nauwkeurige variant aan toegevoegd: een unieke 3D-beleving van het Spookslot in de metaverse. Iedereen kan straks in de metaverse om het attractiegebouw heen lopen. Alleen medewerkers van de Efteling krijgen met een digitale sleutel, in de vorm van een NFT, exclusief toegang tot de binnenkant van het gebouw en kunnen als vanouds de attractie betreden. Het attractiepark maakt hiermee voor het eerst een attractie zichtbaar in de metaverse.

 

Meer details dan ooit

De keuze om deze 3D-beleving in de metaverse te realiseren is vernieuwend voor de Efteling. Toch omarmt het attractiepark al jaren nieuwe technologieën. “Vanuit ons creatief gedachtegoed maken we attracties voor de eeuwigheid”, vertelt Koen Sanders, directeur Product, Markt en Imago. “Nu experimenteren we met de nieuwste technologieën. Dankzij de innovatieve 3D-scan hebben we het Spookslot tot in detail kunnen vastleggen, waarmee dit vrijwel een exacte kopie is van het origineel. Dat is enorm bijzonder voor de Efteling. Met een digitale sleutel in de vorm van een NFT krijgen alle medewerkers toegang tot de binnenkant van het attractiegebouw en wordt het Spookslot daadwerkelijk een stukje van hen. De Efteling is immers een beetje van iedereen die er werkt. We hebben als Efteling nooit eerder met de mogelijkheden van NFT gewerkt, daarom kiezen we er bewust voor om dit voor het eerst samen met medewerkers te ontdekken. We helpen hen uiteraard om de techniek goed te begrijpen en we kijken enorm uit naar de eerste reacties.”

 

3D-scan komt tot leven

“Wat we met het Spookslot hebben gedaan, is zeer uniek in de technologische-branche en nooit eerder uitgevoerd,” vertelt Jeroen Pelser van PelserHartman die de 3D-scan realiseerde. “We zorgen samen met Boldly-XR ervoor dat de 3D-scan tot leven komt in de metaverse. Voor het maken van deze scan hebben we de allernieuwste technieken ingezet. Met meerdere high-end 3D laserscanners, die elk 2 miljoen meetpunten per seconde maken, is het zeer nauwkeurig vastgelegd. We zijn enorm dankbaar dat we op onze eigen manier kunnen bijdragen aan het behouden van het Spookslot. We zorgen ervoor dat een icoon, dat voor veel medewerkers en bezoekers een bijzondere betekenis heeft gehad, wordt vereeuwigd in de metaverse. De NFT zorgt ervoor dat exclusiviteit geborgd blijft.”

 

Metaverse en NFT

De metaverse is een virtuele belevingswereld. Het wordt ook wel ‘real world simulatie’ genoemd omdat vrijwel alles uit de echte wereld nagemaakt kan worden in de metaverse. Men kan bijvoorbeeld hobby’s uitoefenen, musea en concerten bezoeken in de digitale wereld van de metaverse. Een NFT heeft een uniek karakter en is niet na te maken, daarom kan het dienen als een digitale sleutel tot bepaalde onderdelen in de metaverse.

Lees meer »

5,43 miljoen bezoekers voor de Efteling in 2022

Hoogste aantal in de geschiedenis van het attractiepark

De Efteling heeft het afgelopen jaar 5,43 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. Dat is het hoogste aantal bezoekers in de geschiedenis van het attractiepark. Hierdoor beleeft de Efteling ook financieel gezien een recordjaar in 2022. Zelfs met een korte sluiting in het begin van het jaar, vanwege coronamaatregelen, is dit mooie resultaat behaald. De stijging in aantal bezoekers is grotendeels te danken aan het feit dat men er weer op uit wilde. Ook werd het 70-jarig jubileum van het attractiepark gevierd met het tijdelijke sprookje ‘Efteling Wonderland’.

 

Goede gastwaardering

“In 2022 is eens te meer gebleken dat de Efteling ertoe doet. We zagen dat de goede binding met onze bezoekers ervoor zorgde dat uitgestelde bezoeken werden ingehaald. Het grootste deel bestond uit schoolreizen en abonnementhouders. Dat geeft vertrouwen. Daarnaast is het ontzettend mooi dat we afgelopen jaar ons 70-jarig jubileum uitgebreid konden vieren met onze bezoekers en medewerkers. We kijken terug op een feestelijk en financieel uitstekend jaar met een goede gastwaardering van gemiddeld 8,6. Deze waardering is weer terug naar het niveau van vóór 2020 en 2021. Dat hebben we samen met alle medewerkers voor elkaar gekregen en daar zijn we trots op”, vertelt Fons Jurgens, algemeen directeur Efteling.

Lees meer »

Efteling onthult invulling themagebied rond Danse Macabre

Het Huyverwoud, het themagebied rondom de nieuwe Efteling-attractie Danse Macabre, krijgt steeds meer gestalte. Op de bouwplaats zijn duidelijk de eerste tekenen van het compleet nieuwe themagebied te zien. Een schets van ontwerper Jeroen Verheij en een video van de bouwplaats onthullen wat de gast straks gaat beleven. Van horeca en retail tot de 20 meter hoge griezelige attractie Danse Macabre. De ‘wachtreis’ van de attractie, een wachtrij vol beleving, kan door een geheel gezelschap worden ervaren, ongeacht wel of geen beperking. Het themagebied rondom Danse Macabre vormt vanaf 2024 het griezeligste stukje Efteling.

 

Toegankelijkheid

Bij de ontwikkeling van Danse Macabre heeft toegankelijkheid veel aandacht gehad. “Vanaf het begin was bekend dat het attractietype van Danse Macabre een uitdaging zou worden betreft toegankelijkheid vanwege de grote draaischijf”, vertelt Koen Sanders, directeur Product, Markt en Imago. “Er is daarom goed nagedacht over de complete attractiebeleving vanaf binnenkomst bij het themagebied tot en met de uitgang van de attractie. We willen als Efteling een plek voor iedereen zijn, waar iedereen zich welkom voelt. Daarom hebben we samengewerkt met ervaringsdeskundigen en ons laten adviseren door verschillende partners met de expertise over een bepaalde beperking.” Bezoekers met een beperking kunnen Danse Macabre zoveel mogelijk samen met hun gezelschap beleven. Afhankelijk van de behoefte van de bezoeker en soort van beperking, is de attractie wel of niet geheel toegankelijk. Er is een zeer passend alternatief beschikbaar, waarbij alle zintuigen worden geprikkeld door geluids-, wind- en lichteffecten, zodat bezoekers na de beleving ervaringen kunnen delen. 

 

Themagebied Huyverwoud

Vanaf 2024 worden Efteling-bezoekers in het Huyverwoud ondergedompeld in een griezelige wereld. Ze betreden het themagebied via een verlaten en vervallen abdijplein. Daar vinden ze onder meer duistere horecalocaties In den Swarte Kat en ’t Koetshuys en toiletvoorziening De Laetste Hoop. De familie Charlatan en hun bijzondere draaiorgel Esmeralda zorgen voor mysterieus entertainment. Via een onheilspellend ogende poort lopen bezoekers vanaf 8 jaar de ‘wachtreis’ in. Deze wachtrij vol beleving leidt hen via de kruisgang, een mysterieuze kruidentuin, grimmig kerkhof en griezelig woud naar de ingang van Danse Macabre. Daar wacht hen een spookspektakel vol duistere wendingen. 

 

Danse Macabre

Efteling-attractie Danse Macabre laat bezoekers straks dansen op de muziek van het gelijknamige muziekstuk. Op een grote draaischijf van 18 meter doorsnee, met daarop 6 kleinere draaischijven, staan 6 koorbanken waarin in totaal 108 bezoekers plaats kunnen nemen. De grote draaischijf zal stijgen, kantelen en dalen, en als een munt ronddraaien voordat deze plat valt. Het spectaculaire ritsysteem van Danse Macabre is uniek in de wereld en maakt zijn debuut bij de Efteling in 2024. 

Lees meer »
December 2022

Voor het eerst te zien Efteling: De tentoonstelling

Bijna iedere Nederlander is er geweest en draagt het een warm hart toe: de Efteling. Het Noordbrabants Museum dook in de wonderlijke geschiedenis, haar schatkamers vol topstukken en de maatschappelijke impact die het park heeft. Efteling: De tentoonstelling is van 4 maart tot en met 21 mei te zien in ’s-Hertogenbosch. Bezoekers ontrafelen de magie van het Brabantse park dat inmiddels - met zo'n 5 miljoen bezoekers per jaar - is uitgegroeid tot een van de meest bezochte attractieparken van Europa.

 

Nooit eerder is er een Efteling-tentoonstelling geweest. Nu, na het 70-jarig jubileum, maakt Het Noordbrabants Museum van de gelegenheid gebruik om eens goed uit te pakken. De omvangrijke tentoonstelling met honderden objecten gaat ver terug in de tijd en komt uit in het nu. Het begint met een terugblik vol tekeningen en verhalen over het ontstaan van het Sprookjesbos dat ooit is opgericht om het barre bestaan van arme Brabantse gezinnen op te vrolijken. Alle grote mijlpalen die het park hebben gemaakt tot wat het nu is, komen aan bod. Ook is er ruimte voor de positie van de Efteling in de veranderende samenleving. Denk daarbij aan de discussies over de in het najaar van 2021 verwijderde attractie Monsieur Cannibale. Of aan de zoektocht naar de balans tussen de voorgenomen uitbreidingsplannen en de relatie met haar omwonenden.

 

Topstukken

Om het wonderlijke verhaal van de Efteling te kunnen vertellen, opende het park bij hoge uitzondering haar schatkamers. De meest bijzondere objecten kwamen tevoorschijn. Vele daarvan waren al tientallen jaren alleen door enkele Efteling-ogen gezien. Zoals originele tekeningen van Anton Pieck, technische vondsten van Peter Reijnders, de eerste spiegel van Sneeuwwitje. En veel recenter: belangrijke objecten van het Spookslot die sinds de sluiting een historische waarde hebben gekregen.

Lees meer »
November 2022

24e Winter Efteling van start

Warme Winter Weide uitgebreid met schaatsbaan

 

Efteling-bezoekers kunnen vanaf vandaag weer genieten van de warme en winterse sferen van de Winter Efteling. Voor de 24e keer op rij is het attractiepark omgetoverd tot een waar winterparadijs met knisperende Vreugdevuren, sfeervolle guirlandes en duizenden lichtjes. Zoals vertrouwd hebben de attracties en Efteling-bewoners, zoals Langnek en Holle Bolle Gijs, een winters jasje gekregen. Tevens is na twee jaar afwezigheid de schaatsbaan terug, dus kan er als vanouds geschaatst worden. De Warme Winter Weide, een nostalgische winterse weide met horeca en entertainment, is uitgebreid met een openluchtschaatsbaan. De Winter Efteling is tot en met 5 maart 2023 te bezoeken.

 

 

Op de Warme Winter Weide is dagelijks extra entertainment en hartverwarmend muzikaal aanbod te vinden. Onder meer Pardoes en Pardijn verwelkomen kinderen in de arrenslee en Fay de Fee en Pinokkio proberen het te laten het sneeuwen. Daarnaast kunnen bezoekers zich laten verwarmen door de muziek van Zang & Gelukkig. Vanaf 10 december zorgen Mijnheer en Mevrouw Tijd, van theatershow CARO, in weekenden en vakanties voor een Wonderful Wintertime met winterse liedjes in het Carrousel Paleis. Het Sprookjesbos is ’s avonds prachtig verlicht en iedere dag wordt spectaculair afgesloten met de kleurrijke watershow Aquanura. 

 

 

Oud & Nieuw feest

Oudjaarsavond wordt ook dit jaar sprookjesachtig gevierd in de Winter Efteling. Tussen 19.00 en 01.00 uur is er een feestelijke avondopenstelling met live entertainment. Meer informatie over het programma en de ticketverkoop is terug te vinden op efteling.com.

 

Kijk voor een gedetailleerd overzicht van het aanbod en openingstijden op efteling.com.

 

Lees meer »
Oktober 2022

Efteling-attractie Danse Macabre uniek in de wereld

Een spookspektakel vol duistere wendingen

 

Danse Macabre, de nieuwe Efteling-attractie die in 2024 zal openen, krijgt een spectaculair ritsysteem dat nog nergens ter wereld gebouwd is. Het spookspektakel vol duistere wendingen laat bezoekers straks dansen op de muziek van het gelijknamige muziekstuk. Op een grote draaischijf van 18 meter doorsnee, met daarop 6 kleinere draaischijven, staan 6 koorbanken waarin in totaal 108 bezoekers plaats kunnen nemen. De grote draaischijf zal stijgen, kantelen en dalen, en als een munt ronddraaien voordat deze plat valt. Danse Macabre wordt onderdeel van een compleet nieuw themagebied. De omgeving is een mysterieus decor waarin het 20 meter hoge attractiegebouw meteen de aandacht vangt. Het themagebied met horeca, retail en bijpassend entertainment vormt straks het griezeligste stukje Efteling.

 

 

Uniek ritsysteem

Intamin, de gerenommeerde Zwitserse fabrikant van pretparkattracties, heeft in nauwe samenwerking met de Efteling een compleet nieuw ritsysteem voor Danse Macabre ontwikkeld. De spannende attractie is een combinatie van verschillende bestaande attractieonderdelen en is daarmee uniek in de branche. Danse Macabre is het beste te omschrijven als een thrill ride met immersieve showtechniek. 

 

 

Familie Charlatan

Danse Macabre komt te liggen in het griezeligste stukje Efteling, het Huyverwoud. Passend bij het nieuwe themagebied introduceert de Efteling nieuw entertainment. Vanaf 19 november kunnen bezoekers vlakbij het bouwterrein van Danse Macabre alvast kennismaken met de familie Charlatan en hun bijzondere draaiorgel Esmeralda. De familie Charlatan trekt al generaties lang de wereld rond. Na vele omzwervingen hebben ‘Professor doctor’ Virginie Charlatan en haar man Otto hun intrek genomen in het Huyverwoud. Vooral Virginie weet het zeker. Haar hele leven is een voorbereiding geweest om te landen op deze griezelige plek.
Lees meer »

Efteling presenteert nieuwe duurzaamheidsambitie tijdens jubileumjaar

De Efteling wil klimaatneutraal zijn in 2030 en streeft ernaar om klimaatpositief te zijn in 2032. Onlangs plaatste het attractiepark een carportsysteem met 12.000 zonnepanelen op het parkeerterrein. Het is één van de initiatieven die een positieve impact heeft op het klimaat en voortkomt uit deze ambitieuze duurzaamheidsgedachte. Dit draagt bij aan het doel om de Efteling voor altijd te behouden en nóg mooier door te geven aan toekomstige generaties.

 

Duurzaam verwonderen

“Duurzaamheid is onderdeel van ons DNA sinds de oprichting van Stichting Natuurpark de Efteling. Vanuit die gedachte hebben we verschillende stappen gezet om onze natuur en omgeving te behouden en uiteindelijk mooier te maken”, vertelt Algemeen Directeur Fons Jurgens. “We hebben niet-duurzame verlichting bij de Hoofdentree en attracties vervangen door ledlampen. Ook hebben we elektrische bladblazers aangeschaft. De realisatie van het carportsysteem met zonnepanelen is onze grootste stap in de juiste richting op het gebied van duurzaamheid tot nu toe. Hiermee wordt straks in het totaal meer dan 20 procent van het jaarlijks energiegebruik zelf opgewekt. Het gaat om circa 4.755.000 kWh, wat vergelijkbaar is met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van circa 1750 huishoudens. En daar blijft het niet bij: voor 2023 staat op de planning dat de gebouwen in het attractiegebied Anderrijk compleet gasloos worden door middel van een nieuw warmte-koudeopslag-systeem.”

 

Stichting Natuurpark de Efteling

Aan de wieg van de Efteling staat Stichting Natuurpark de Efteling, die in 1952 het Sprookjesbos opende. Nog altijd is deze stichting de enige aandeelhouder van de Efteling. Zij had een duurzame, maar ook maatschappelijke visie: ontspanning bieden in een natuurlijke omgeving aan de inwoners van de gemeente. Dit doel is door de jaren heen onveranderd gebleven en past bij de huidige visie van de Efteling waarin gasten een 9+ beleving ervaren in een natuurrijke en sprookjesachtige omgeving en kunnen ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. Jurgens: “Dit jaar bestaat de Efteling zeventig jaar en we willen nog minstens zeventig jaar betovering bieden. Het is dus belangrijk dat we onze duurzame verantwoordelijkheid nemen om het attractiepark nog mooier door te geven aan toekomstige generaties.”

 

Lees meer »
September 2022

Beleef een sprookjesachtig Oud & Nieuw in de Efteling

Duizenden twinkelende lichtjes, winterse attracties, hartverwarmend entertainment én prachtig vuurwerk; in de Efteling luid je op 31 december sprookjesachtig het nieuwe jaar in! Beleef samen met familie en vrienden een bijzondere oudejaarsavond waarbij je niets anders hoeft te doen dan genieten.

Lees meer »

Kom schaatsen tijdens de Winter Efteling!

De Winter Efteling duurt 16 weken: van 14 november tot en met 5 maart 2023! Nieuw is de schaatsbaan op de sfeervolle Warme Winter Weide.

14 november start de Winter Efteling

De Efteling is vier seizoenen lang geopend, dus ook in de winter. Tijdens de Winter Efteling toveren we het hele attractiepark om tot een betoverende winterse wereld vol warmte en gezelligheid.

De Vreugdevuren, knisperende potkacheltjes en duizenden twinkelende lichtjes zorgen ook deze Winter Efteling voor een betoverende sfeer in het park. En alles komt samen op de Warme Winter Weide, waar je dit jaar ook een rondje kunt schaatsen! Natuurlijk zijn attracties en restaurants na zonsondergang prachtig verlicht. Net als het Sprookjesbos, waar kinderen in het nieuwe Heksenkamp een kijkje kunnen nemen in de pruttelende pan van de Heks. Parkshow Raveleijn is de gehele Winter Efteling meerdere keren per dag te bezoeken, je kunt zingen en swingen met winters entertainment en elke dag wordt afgesloten met de spectaculaire watershow Aquanura in het donker.

Lees meer »

Efteling wordt grotendeels rookvrij

Het attractiepark wil bijdragen aan een Rookvrije Generatie

Vanaf komende Winter Efteling wordt de Efteling grotendeels rookvrij. Jonge bezoekers worden vanaf dat moment niet langer blootgesteld aan het roken, waarmee het attractiepark wil bijdragen aan een Rookvrije Generatie. Omdat doorgaans gasten de Efteling een hele dag of meerdere dagen bezoeken, komen er tien rookzones als uitzondering op het nieuwe beleid. De rookzones worden verspreid door het attractiepark en beschut aangelegd door middel van bestrating en groen. Ook binnen de vakantieparken en hotels wordt dit doorgevoerd, met uitzondering van de terrassen bij de vakantiewoningen. 

 

 

Uit het zicht van de jonge bezoeker

Voor de Efteling was het een belangrijk uitgangspunt om roken minder zichtbaar te maken voor jonge bezoekers. “De Efteling wil een gezonde en veilige plek zijn voor iedereen. Sinds 2017 is roken in de wachtrijen van attracties en in het Sprookjesbos niet toegestaan”, vertelt Fons Jurgens, algemeen directeur Efteling. “Nu zetten we een stap verder richting rookvrij, met uitzondering van enkele rookzones. De rookzones worden uit het zicht van andere bezoekers en dus kinderen geplaatst. Hierdoor dragen we bij aan een Rookvrije Generatie.”

 

Rookvrije Generatie

De beweging op weg naar een Rookvrije Generatie is een initiatief van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (Hartstichting, KWF en Longfonds) en wil rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken. Bij de totstandkoming van het nieuwe beleid werd de Efteling door de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij gefaciliteerd en geadviseerd.

Carla van Gils, voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij: "We zijn blij met deze stap want de Efteling draagt met deze keuze bij aan een Rookvrije Generatie. Hoe minder kinderen in aanraking komen met roken, e-sigaretten of vapen, hoe beter. Als groot attractiepark heeft de Efteling een voorbeeldfunctie, dus we hopen dat veel attractieparken ook rookvrij worden. Elke plek waar veel kinderen komen hoort namelijk rookvrij te zijn.” 

 

Lees meer »

HEE, DOE JIJ MEE?

HEE, DOE JIJ MEE?!

Hallokids Radio is groot fan van Villa Pardoes! Wij gunnen ieder gezin met een ziek kind een onvergetelijke vakantiebeleving in de Villa. Even ontsnappen aan de werkelijkheid.

Daarom komen DJ Arnoud en DJ Mayoni samen met jou in actie voor Villa Pardoes! Dat doen we met een inzamelingsactie. Hoe kun jij geld inzamelen? Wij hebben een paar tips voor je:

 • Haal wat uit je spaarpot
 • Verzamel lege flessen
 • Vraag papa of mama om wat bij te dragen
 • Doe een klusje voor iemand anders

Met jouw actie kan een gezin met een ziek kind een bijzondere vakantie beleven bij Villa Pardoes.

Hallokids Radio Feest & Live Radio

 Woensdagmiddag 21 september (na schooltijd) wordt de inzamelingsactie afgesloten met een uniek en exclusief Hallokids Radio Feest. DJ Arnoud en DJ Mayoni van Hallokids Radio zijn in Villa Pardoes en zorgen voor een middag om nooit te vergeten. Tijdens dit evenement gaan we zingen, dansen en springen en maken we live radio, samen met bekende artiesten. Bovendien ga op de foto met special guests. Dit wil je niet missen!!

Wil jij erbij zijn, samen met je broertje, zusje of bestie? Start dan nu je actie voor Villa Pardoes en doe je best!

Lees meer »