Leeuwenwelpjes in Beekse Bergen verkennen het grote buitenverblijf

Gepubliceerd op 5 september 2023 om 23:10

De vier leeuwenwelpjes in Beekse Bergen hebben vandaag voor het eerst het grote buitenverblijf verkend. Nadat de schuif open ging, kwam één van de jonge welpjes als eerste buiten kijken, de moeder en andere drie welpjes volgden snel.

 

De welpjes werden een kleine twee maanden geleden geboren in het Safaripark. De drie vrouwtjes en een mannetje verbleven afgelopen weken onder de zorg van moeder Evy in het binnenverblijf en konden beetje bij beetje de buitenwereld verkennen op het terrasje gekoppeld aan de stal. Hier konden ze voorzichtig wennen aan gras en zand.

 

Eerste nestje

Het is het eerste nestje leeuwen in Beekse Bergen sinds zes jaar. De jonge dieren zijn in de nacht van dinsdag 11 juli op woensdag 12 juli ter wereld gekomen. Oorspronkelijk werden er vijf welpjes geboren, maar eentje heeft het niet gehaald.

 

Met de overige vier gaat het heel goed, vertelt hoofd dierenverzorger Christian Meurrens. "Ze groeien als kool: ze zijn tonnetje rond. Hun gewicht is inmiddels verdubbeld vergeleken met hun geboortegewicht. Ook hebben ze inmiddels twee medische checks gehad en alles zag er goed uit."

 

De jonge dieren hebben, nadat het geslacht bekend werd, namen gekregen. Het mannetje heet Nelson en de namen van de vrouwtjes zijn Winnie, Zenani en Nandi. De vader van de welpjes heet Mandela en dat was de inspiratie om de nakomelingen te vernoemen naar de familie van Nelson Mandela.

 

Kwetsbare soort

De status van de leeuw in het wild is 'kwetsbaar'. Het betekent dat als het dier niet goed wordt beschermd, het in de toekomst hoogstwaarschijnlijk uitsterft. In Afrika verdwijnt steeds meer leefgebied, waardoor leeuwen steeds vaker gesignaleerd worden in de dorpen. Met alle gevolgen van dien. Stroperij en ziektes onder de dieren zijn andere veelvoorkomende bedreigingen.

 

Het Hilvarenbeekse park zet zich in, samen met andere Europese dierentuinen, voor het behoud van de diersoort. Dat doen ze door via managementprogramma's voor een gezonde reservepopulatie te zorgen. De geboorte van de vier welpjes is daarom belangrijk voor de toekomst van deze diersoort. Daarnaast zet Beekse Bergen zich ook in voor het behoud van de soort in de natuur, onder andere door het, middels Stichting Wildlife, financieel ondersteunen van het Namibian Lion Trust.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.