Nieuwe leeuwenman in WILDLANDS

Gepubliceerd op 1 juni 2024 om 09:45

WILDLANDS Emmen verwelkomt nieuwe Afrikaanse leeuw als onderdeel van Europees programma voor soortbehoud

 

In WILDLANDS Adventure Zoo Emmen is een nieuwe Afrikaanse leeuw gearriveerd. Het bijna 3-jarige mannetje zal zich voegen bij de bestaande groep van drie leeuwinnen. Sinds zijn aankomst op 8 mei j.l. werkt WILDLANDS aan de introductie van de leeuw met de leeuwinnen. De komst van deze man is niet alleen een prachtige aanwinst voor het park, maar ook een belangrijke stap binnen het Europese programma voor soortbehoud (EEP).

 

Het afgelopen jaar leefden er drie leeuwinnen in WILDLANDS. Op 8 mei arriveerde de nieuwe man vanuit Tsjechië. De komende periode wordt gebruikt om de leeuw en de leeuwinnen verder aan elkaar te laten wennen. Dit gebeurt in hun onderkomen achter de schermen. De leeuwen zijn dus niet altijd te zien voor bezoekers van het park. Jan-Minze Zomer: “Deze jonge, maar imposante leeuw maakte meteen een goede indruk. Hij had al vrij snel interesse in de leeuwinnen en de leeuwinnen in hem. We zijn erg optimistisch over hoe de introductie op dit moment verloopt.”

 

Deze leeuw is zorgvuldig gekozen om deel te nemen aan het EEP. Dit programma is een middel om de populatie Afrikaanse leeuwen genetisch gezond te houden. Alle dierenparken die zijn aangesloten bij EAZA werken via het EEP samen. “We zijn blij om deel uit te maken van het EEP en hiermee een bijdrage te leveren aan het behoud van zo’n iconische diersoort”, zegt Jan-Minze Zomer, manager Plant & Dier bij WILDLANDS. “We hebben de hoop dat de nieuwe leeuw met de oudste leeuwin, die genetisch belangrijker is dan haar halfzussen, voor nageslacht gaat zorgen.”

 

Interesse in elkaar

Het wordt steeds belangrijker dat dierenparken zich voor de Afrikaanse leeuw blijven inzetten. Zelfs voor ‘de koning der dieren’ is de leefsituatie in het wild tegenwoordig niet meer veilig. Door afname van hun leefgebied en jacht worden leeuwen in hun voortbestaan bedreigd. Een relatief nieuwe bedreiging is jacht op leeuwen om hun skelet. Dat wordt in traditionele Aziatische medicijnen verwerkt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.