Overhandiging eerste tactiele prentenboek van sprookje De redders van Ruigrijk

Gepubliceerd op 27 november 2021 om 12:50

Stichting Natuurpark de Efteling doneert 250 boekenpakketten aan bassischolen door het hele land

 

Deze week is het allereerste tactiele exemplaar van het sprookje ‘De Redders van Ruigrijk’ overhandigd op basisschool De Rietvest in Klundert. Guus Sjerp, 7 jaar, ontving uit handen van Gerd Leers, voorzitter Stichting Natuurpark de Efteling, en Colette Pelt, projectleider Stichting PrentenboekenPlus, het eerste tactiele prentenboek van dit bijzondere sprookje. “Met de realisatie van het tactiele prentenboek kunnen alle kinderen met of zonder communicatieve beperking samen het sprookje De Redders van Ruigrijk beleven in de klas. Deze uitgave heeft illustraties die je kunt voelen en bevat de tekst in braille. Het is belangrijk dat alle kinderen in de klas mee kunnen doen en daarom doneren we namens Stichting Natuurpark de Efteling de boekenpakketten”, vertelt Gerd Leers. 

 

Uiteindelijk worden er 250 boekenpakketten, met zowel tactiele als reguliere prentenboeken, gedoneerd aan basisscholen door het hele land. De basisscholen zijn geselecteerd door Stichting PrentenboekenPlus, tevens de ontwikkelaar van het tactiele prentenboek.

 

Inclusief sprookje geschreven door Marc de Hond

Het verhaal over de hoofdpersonen Rutger, in een rolstoel, en Ella, slechtziend, is geschreven door Marc de Hond. Hij droomde van een inclusief sprookje speciaal voor de Efteling. Eerder dit jaar werd het sprookje gepubliceerd in de vorm van een voorleesboek, prentenboek en inclusieve video. De video werd gemaakt met audiodescriptie zodat het sprookje ook voor slechtziende of blinde kinderen te beleven is. Met de toevoeging van het tactiele prentenboek is het pakket compleet.

 

Tactiel prentenboek

Het tactiele prentenboek wordt gemaakt voor kinderen met een visuele, auditieve of communicatieve beperking. Hierbij zijn de illustraties voelbaar en wordt de tekst zowel in drukletters als in braille weergegeven. Om ervoor te zorgen dat kinderen (in de klas) samen en tegelijk het sprookje kunnen beleven, worden de gewone en tactiele versies nauwkeurig op elkaar afgestemd. Het tactiele prentenboek wordt gerealiseerd door Stichting PrentenboekenPlus. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van inclusieve prentenboeken.

 

Het verhaal De redders van Ruigrijk

Er was eens een jongen met een grote droom. Rutger wilde de sterkste en stoerste ridder van het land worden. Maar Rutger kon niet lopen en zat in een rolstoel. Hij ging graag samen met zijn buurmeisje Ella, die niet kon zien, op pad. Samen oefenden ze om ridder te worden. Op een dag staan ze oog in oog met draak Naga die bewoners van Ruigrijk in z'n greep heeft. Samen gaan ze de strijd aan! Lukt het hen om iedereen te redden?

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.