Vrouw Holle komt terug!

Gepubliceerd op 12 maart 2022 om 12:44

Al twee jaar moeten we Vrouw Holle missen in het Sprookjesbos. Maar daar komt verandering in: vanaf april bouwen we het huisje van Vrouw Holle weer op.

Eind 2019 werd het bijna 75 jaar oude huisje van Vrouw Holle in zijn geheel afgebroken. De bedoeling was dat we het huisje na de vorstperiode in 2020 weer zouden opbouwen, maar de gevolgen van de coronamaatregelen staken daar een stokje voor. Nu de periode van financiële terughoudendheid grotendeels voorbij is, gaan we vanaf april aan de slag met het huisje van Vrouw Holle.

Hergebruik oude materialen

Projectleider Mark Elings vertelt wat er gaat gebeuren op de bouwplaats: “In april zullen de eerste bouwhekken op de locatie zichtbaar zijn en starten we met het opbouwen van het huisje. Voordat het huisje van Vrouw Holle in 2019 afgebroken werd, is het tot op de millimeter nauwkeurig gescand. Deze 3D-scan maakt het mogelijk om een vrijwel identiek huisje terug te zetten. Wel moet dit nieuwe huisje voldoen aan de huidige bouwbesluiten. Daarvoor moeten we bijvoorbeeld de deuropening iets verhogen en wijzigt de grootte van de raamkozijnen iets. Maar de sfeer van het huisje blijft hetzelfde. Bij de sloop hebben we een aantal authentieke elementen kunnen behouden, zoals de grote stenen die dienden als omlijsting van de deuren. Die elementen worden zoveel mogelijk teruggeplaatst. Naar verwachting kan Vrouw Holle het in de winter weer laten sneeuwen in de Efteling.”

Onderhoud aan de put van Vrouw Holle

Mark: “Gelijktijdig met de herbouw van het huisje, plegen we ook klein onderhoud aan de put van Vrouw Holle. Gelukkig is de put bouwkundig nog in goede staat, dus hoeven we deze niet in zijn geheel te vervangen. Wel voeren we klein bouwkundig onderhoud uit aan de put, denk hierbij aan het schilderen van de houten delen en het voegen van het gemetselde deel van de put.”