Ook deze attracties en sprookjes zijn jarig in 2022

Gepubliceerd op 5 februari 2022 om 12:56

De Efteling viert dit jaar haar 70e verjaardag! Maar ook verschillende attracties, restaurants en sprookjes vieren een eigen jubileum in 2022.


70 jaar: Sprookjesbos

In het Sprookjesbos kwamen in 1952 de eerste tien sprookjes tot leven. Bezoekers vergaapten zich aan het kasteel van de Schone Slaapster (Doornroosje), de grot waarin Sneeuwwitje in haar glazen kist lag, de Kikkerkoning, de Magische Klok, de Chinese Nachtegaal, Het stoute Prinsesje (beter bekend als De sprekende Papegaai), Langnek van het sprookje De zes Dienaren, het Paddenstoelendorp, de put van Vrouw Holle en Kabouter Kleine Boodschap.


65 jaar: sprookje Het bruidskleed van Genoveva

Sinds 1957 vliegen duiven af en aan op het Herautenplein. Vroeger waren de duiven, net als in het sprookje, gekleurd. In 2018 werd het 'vervallen torentje' in oude glorie hersteld en kregen de ruiten nieuw glas-in-lood in twee kleuren. Kijk goed naar het raampje met het uitsteeksel, dáár kun je de duiven in en uit zien vliegen! 


50 jaar: Grote Kabouterhuis

In 1972 werd het Paddenstoelendorp, beter bekend als het Kabouterdorp, uitgebreid met het Grote Kabouterhuis. Het was het eerste kabouterhuisje mét bewoners. 


45 jaar: souvenirwinkel In den Ouden Marskramer

Souvenirwinkel In den Ouden Marskramer opende in 1977 als een binnenplaats. Binnen waren er twee loketten. Bij de informatiebalie kon je terecht voor vragen, folders en bijvoorbeeld het huren van videocamera’s. De balie voor souvenirs verkocht destijds kleding, ansichtkaarten, aardewerk, knuffels en posters. In 1993 werd de binnenplaats overdekt. Sinds de renovatie in 2009 vind je in de winkel een enorm sprookjesboek met een levensecht kasteel van Doornroosje. 


40 jaar: Schipschommel De Halve Maen

Op 12 april 1982 werd Schipschommel De Halve Maen geopend voor het publiek. De attractie kostte toen bijna 3 miljoen gulden. In 1988 werden de beige palen groen geverfd en werd De Halve Maen opgenomen in het Guinness Book of Records als grootste schipschommel van Europa. Tot op de dag van vandaag is dit record nog niet verbroken. 


35 jaar: Pagode

In 1987 opent een bijzondere uitkijktoren: de Pagode. Het is een ronddraaiende tempel die 45 meter de lucht ingaat. Als je de Efteling nadert kun je de attractie al van verre zien! De Pagode staat midden in het park, tegenover de ingang van de Gondoletta. Op het hoogste punt kun je ver kijken, bij helder weer zelfs tot Den Bosch en Breda. In het donker is de Pagode prachtig verlicht. 


30 jaar: Efteling Hotel

Op slechts 5 minuten lopen van de Efteling opende in 1992 het Efteling Hotel. Het is voorzien van alle luxe en comfort van een viersterrenhotel. Wist je dat je er zelfs een tijd kon trouwen? In de 20 themasuites kun je sprookjesachtig overnachten, bijvoorbeeld in de prinsessenkamer van Assepoester of Sneeuwwitje of in stijl van Raveleijn of Sprookjesboom. In 2021 zijn 102 hotelkamers, het trappenhuis de gangen en liften grondig gerenoveerd.


20 jaar: Efteling Theater

Het Efteling Theater opende in 2002. Het imposante gebouw ligt direct achter de Hoofdentree. In de afgelopen 20 jaar zijn er in het Efteling Theater veel prachtige musicals opgevoerd. Van de eigenwijze Annie tot de eigenzinnige Kruimeltje en van de klassieker The Sound of Music tot de nieuwste musical van Sprookjesboom. Familieshow CARO vol humor, muziek en acrobatiek is de huidige theaterproductie van de Efteling. 


15 jaar: nostalgische speeltuin Kindervreugd

Op 1 april 2007 werd Kindervreugd, de Nostalgische Speeltuin, geopend in Marerijk. In de in Anton Pieckstijl gebouwde speeltuin geniet elk kind van de vele handduwmolens, wipkippen, roltonnen en schommelschuitjes. Neem jij plaats in de dierenmolen, roetsj jij van de glijbaan of zit je toch liever op de wipwap? Alles is mogelijk in deze openlucht speeltuin tussen Villa Volta en het Volk van Laaf.


15 jaar: De Vliegende Hollander

De Vliegende Hollander is niet alleen een spectaculaire waterachtbaan. Ook de wachtrij is een attractie op zich! Je loopt namelijk zo het huis van kapitein Willem van der Decken binnen. Een spannende wandeling langs enge spiegels, verbrande onderdelen en gestolen goederen. Via het café bereik je de haven, waar je in een sloep stapt. Durf jij langs het eeuwenoude spookschip met kapitein Willem van der Decken te varen? Met 70 kilometer per uur raast je bootje naar buiten. De rit eindigt met een grote splash in het meer.


10 jaar: Polles Keuken

Op Nationale Pannenkoekendag 2012 opende pannenkoekenrestaurant Polles Keuken voor het eerst haar deuren. In deze paleiskeuken van Symbolica pruttelen pannen, fluiten ketels en tikken soeplepels en spatels continu tegen elkaar. In 2019 werd een deel van het buitenterras onderdeel van het restaurant: Aliciana's Kruidenkas. Hierdoor kunnen wel 50 mensen extra genieten van alle heerlijkheden. 


10 jaar: Aquanura 

Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Efteling opende de oogverblindende watershow Aquanura op 31 mei 2012. Het is het perfecte slot van je dag Efteling. Meer dan 200 fonteinen en 900 lichten nemen je mee in een 12-minuten durende show op Efteling-muziek. De Efteling ontwikkelde in de afgelopen 10 jaar vier verschillende shows van Aquanura.


10 jaar: Sprookje De Nieuwe Kleren van de Keizer

Op 8 november 2012 opende het sprookje ‘De Nieuwe Kleren van de Keizer’ bij de start van de Winter Efteling. Voor die tijd was een onderdeel van het sprookje te vinden in het voormalige Sprookjesmuseum bij Kleine Boodschap. Hier stond een lege vitrinekast met daarin een lege houten kledinghanger. Onderin de vitrinekast stond een bordje met ‘De onzichtbare kleren van de keizer’. Inmiddels kun je alweer tien jaar lang het complete sprookje over de ijdele keizer zien en beleven. 


5 jaar: Symbolica

Aan het einde van de Pardoes Promenade verscheen in 2017 het imposante paleis van koning Pardulfus: Symbolica. Voordat je als bezoeker op audiëntie gaat, wijst hoflakei O.J. Punctuel je op de regels van het Paleis der Fantasie. Maar dan breekt Pardoes in! Hij leidt je stiekem door de geheime gangen en magische vertrekken van het paleis.