Nieuwe Efteling-attractie Danse Macabre opent in 2024

Gepubliceerd op 27 mei 2022 om 21:32

Het bijpassende nieuwe themagebied, van maar liefst 17.000 m² groot, wordt griezeliger dan ooit!

Na de zomer zal het Spookslot plaatsmaken voor een huiveringwekkend nieuw themagebied met de nieuwe Efteling-attractie Danse Macabre, horeca, een souvenirwinkel en bijpassend entertainment. Het themagebied met attractie opent in 2024.

In de attractie Danse Macabre, vernoemd naar het bekende muziekstuk, word je straks meegenomen door het verhaal met de onvergetelijke muziek uit het Spookslot als rode draad. De omgeving is een mysterieus decor, waarin het 20 meter hoge attractiegebouw meteen de aandacht vangt. Het wordt griezelen in de Efteling als nooit tevoren.

Kun je ons iets vertellen over het gedachtegoed van de Efteling?

Sander: “Het creatief gedachtegoed van de Efteling is bedacht door Anton Pieck. Wil je het idee van de Efteling begrijpen, dan moet je eigenlijk hier beginnen, bij de essentie van de Efteling: het Sprookjesbos. Met als doel en inzet om alle gasten even te laten ontsnappen aan de realiteit van alledag.”

Hoe vertalen jullie, als ontwerpers, dat gedachtegoed naar de ontwerpen voor de Efteling?

Jeroen: “Bij alles wat we verzinnen, ontwerpen en maken voor de Efteling hebben we een verhaal in gedachten. De laatste jaren hebben we een visie ontwikkeld om dat eigenlijk nóg beter te doen. Dat zijn de themagebieden of, zoals we zelf graag zeggen, de immersieve werelden, waarin we de gast echt helemaal kunnen onderdompelen In het verhaal. Bij bijvoorbeeld bij Max & Moritz en De Wereld van Sindbad doen we dat al.”

Wat maakt dat gedachtegoed nou zo belangrijk voor de Efteling?

Sander: “Het gedachtegoed voor de Efteling is ontzettend belangrijk omdat we daarmee in staat zijn die verhalen tot leven te brengen en alle gasten onder te dompelen in de sprookjes en legendes van de Efteling. Als we echt iets weg moeten doen, of iets aanpassen of veranderen dan kijken we altijd naar de waarde die het heeft. Wat is de ziel en de oorsprong van het sprookje waar het over gaat? Hier in het Sprookjesbos gaat het over sprookjes van Grimm en Andersen. Maar bij Spookslot gaat het over het griezelen, op een hele bijzondere Eftelingse manier. Dat is ons startpunt. Helaas is het bij het Spookslot onoverkomelijk om daar een aanpassing, of in dit geval zelfs een grotere verandering te doen, vanwege de staat van het gebouw en de verouderde techniek.”

Kun je ons eens meenemen in zo’n nieuw project, hoe gaat zoiets dan?

Jeroen: “In dit geval kwam de vraag om na te gaan denken over een nieuwe invulling van het gebied. Dus niet alleen maar een attractie, maar echt een themagebied. Super interessante opdracht natuurlijk. Ook heel spannend en een beetje met een dubbel gevoel, want er moet iets voor wijken. We hebben conceptsessies gehouden, een projectteam gevormd en vanuit onze afdeling hebben we ook een groep bij elkaar gezet, die ik zelf graag de ‘creatieve geesten’ noem. Dat past natuurlijk mooi in het thema griezelen wat we hier gaan brengen. We hebben iets heel moois verzonnen, waarbij de gasten zich straks echt tussen de restanten, de ruïnes van een oude abdij wanen. Met retail en horeca, maar ook dus die mooie attractie in een gebouw van ongeveer 20 meter hoog. Best wel indrukwekkend! Ik denk dat het een hele mooie nieuwe plek wordt binnen de Efteling.”

Waar haal je de meeste inspiratie vandaan?

Jeroen: “Inspiratie kan eigenlijk van heel veel verschillende kanten komen: boeken, reizen, films en de wereld om je heen. In dit geval ook voor een heel groot deel uit het prachtige Spookslot zelf en de ontwerpen die Ton van de Ven daarvoor gemaakt heeft. De oplettende kijker gaat straks ook een aantal elementen daarvan toch weer terug herkennen in de nieuwe attractie. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat de Danse Macabre, het prachtige klassieke muziekstuk wat zo onlosmakelijk verbonden is met griezelen in de Efteling, terugkeert. Onze gasten gaan op een geheel nieuwe manier de Dans Macabre beleven. Niet onbelangrijk is dat we het Spookslot gaan vereeuwigen, zodat iedereen op zijn eigen manier daar nog tot in lengte van dagen aan terug kan denken. Na de zomer komt een waardig afscheid van het Spookslot.”

En voor nu?

Sander: “Voor nu gaan we eerst heel hard aan het werk. Er is ontzettend veel te doen. Wij kunnen niet wachten tot de eerste gasten de Danse Macabre in 2024 gaan beleven.”